Prognosen för antalet flyktingar från Ukraina skrivs ned

Uppdaterad
Publicerad

Prognosen över flyktingmottagandet skrivs ned jämfört med tidigare. Migrationsverkets huvudscenario är nu att 80 000 människor kommer ha flytt till Sverige från kriget i Ukraina innan årets slut.

Migrationsminister Anders Ygeman (S) och Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik höll på onsdagen en pressträff om flyktingmottagandet med anledning av kriget i Ukraina.

– Vi ser att det varit en avmattning i Putins krigföring i Ukraina de senaste veckorna och att det också skett en avmattning i antalet människor som flyr från Ukraina till Europa och därmed till Sverige. Vi ser också att ett visst återvändande har påbörjats, sa Ygeman på pressträffen.

Enligt migrationsministern har cirka 34 400 ukrainska flyktingar hittills sökt skydd i Sverige. Av dem har 1 800 ansökt om asyl och 32 900 har ansökt enligt massflyktsdirektivet. 80 procent av de registrerande ansökningarna har resulterat i uppehållstillstånd.

Lägre prognos än tidigare

På pressträffen presenterade Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik de senaste prognoserna för flyktingmottagandet. 

– Nu har vi tio veckors data från Sverige och andra länder. Det som vi lämnar till regeringen i dag är ett huvudscenario på 80 000 på helåret. Det baserar sig på att ungefär 8 miljoner kommer lämna Ukraina i år för att ta sig till EU.

Prognosen är lägre än tidigare huvudscenario som låg på 76 000 fram till halvårsskiftet. På pressträffen uppgav Ribbenvik att det finns ytterligare två scenarion, ett lägre där man räknar med att 50 000 människor flyr till Sverige och ett högre som bygger på att 10 miljoner människor flyr från Ukraina, varav 200 000 till Sverige.

Mottagande i kommuner

För ett par veckor sedan presenterades ett nytt förslag för ett jämnare flyktingmottagande över landet än under flyktingströmmen 2015. Migrationsverket får anvisa en kommun som ska ordna boende och kommunerna ska i sin tur få ersättning för kostnader.  

Totalt har över fem miljoner människor enligt UNHCR flytt Ukraina sedan invasionen startade den 24 februari.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.