Regeringen vill utöver tidigare mångmiljardsatsningar lägga 1,5 miljarder kronor 2019-2020 och därefter 400 miljoner årligen på att förverkliga en stor del av landsbygdskommitténs förslag från förra året.
Pengarna ska fördelas på sex olika områden, bland annat 430 miljoner kronor per år till näringsliv och företagande, 105 miljoner kronor per år till boende och transporter, samt 100 miljoner kronor per år till Norrlandsstödet.
– Klyftan mellan stad och land ska slutas, säger statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff tillsammans med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), där en kursomläggning i landsbygdspolitiken presenterades.
Målet med regeringens landsbygdspolitiken är att hela Sverige ska leva.
– Man ska kunna bo, arbeta, driva företag och leva i hela landet, säger Stefan Löfven.
Turism och bredband
Pengarna ska gå till bland annat ett nytt kunskapscentrum för landsbygdspolitik, ökad statlig närvaro, turism och bredband. Även cirka 2,6 miljarder kronor under perioden 2018-2027 till 30 utvalda kommuner i landsbygden som bland annat har hög långtidsarbetslöshet. Regeringen har också fattat beslut om att utöka och permanenta driftstödet till lanthandlare.
– Under en lång tid har landsbygden försummats. Det gäller oavsett regering, säger statsminister Stefan Löfven.
Den så kallade landsbygdskommittén presenterade för drygt ett år sedan en rad förslag om bland annat sysselsättning, företagande och statlig service på landsbygden. I förhandlingarna hoppade Alliansen av, bland annat för att man ville se mer konkreta förslag.
M: ”Går stick i stäv”
Efter måndagens presskonferensen är Moderaterna fortfarande inte nöjda med regeringens landsbygdspolitik.
– Jag kan konstatera att den politik som regeringen har drivit under den här mandatperioden går stick i stäv men den viktiga målsättningen om en livskraftig landsbygd, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas miljöpolitiska talesperson.
Enligt henne är sänkta skatter, minskat regelkrångel och bättre kommunikation a och o för att landsbygden ska kunna leva.
– Det är inte staten som med riktade insatser som får människor och företag att växa och trivas på landsbygden. Det är det som gynnar landet i stort som också gynnar landsbygden, säger hon.