Reaktioner på koranbränningar
Protester mot koranbränningar i Sverige
Överblick
Billström (M): Ska resa till länderna
Under fredagens möte deltog företrädare från ett tjugotal länder som ingår i den islamiska samarbetsorganisationen OIC.
Utrikesminister Tobias Billstöm (M) förtydligade under mötet att regeringen kraftigt tar avstånd från de koranbränningar som skett i Sverige.
"Att återuppbygga tillit och förtroende är ingen quickfix. Jag kommer att ägna en stor del av mandatperioden till att bygga relationer med muslimska länder", skriver Billström i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
"Min avsikt är att resa till länderna och redan i september kommer vi att bjuda in till samtal och dialog i samband med FN-veckan i New York"
Billström i möte med OIC-länder: Konstruktivt
Ett tjugotal länder från den islamiska samarbetsorganisationen OIC samlades på UD under fredagen.
– Det här var ett bra tillfälle att förklara och förtydliga, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
Under fredagen bjöd han in ambassadörer och andra sändebud, chargé d'affaires och liknande, till utrikesdepartementet och ett tjugotal länders representanter närvarade.
– Det var ett bra, mycket konstruktivt möte. OIC-ambassadörerna spelar en mycket viktig roll i att förklara vår situation för sina huvudstäder, säger Billström.
Han möttes av många frågor från ambassadörerna, men vilka frågor han fick specifikt vill han inte gå in på.
– Det tror jag skulle förstöra den förtroendefulla relationen vi har med de här staterna.
Turkiet fanns representerat på mötet och enligt Billström var inte Natoprocessen uppe för diskussion.
(TT)
"Yttrandefriheten är inte problemet"
Socialministern Jakob Forssmed (KD) har under torsdagen tillsammans med utrikesminister Tobias Billström (M) träffat olika trossamfund för att diskutera korankrisen. I mötet deltog representanter från 14 samfund, bland annat Svenska kyrkan och flera muslimska samfund.
- Koranbränningarna har gjort stor skada och skapat rädsla. Vi var tydliga med att regeringen tar starkt avstånd från provokationer men vi underströk vi också att regeringen inte avser att inskränka yttrandefriheten, sa socialministern efter mötet.
- Det är inte yttrandefriheten som är problemet, det är hat som är problemet och det behöver vi motarbeta på olika sätt, sa Jakob Forssmed.
Dansk opposition: Folkomrösta om bränning
Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige vill sätta stopp för regeringens planer på att förbjuda koranbränningar framför ambassader med en folkomröstning. Det säger ledarna för de två högernationalistiska oppositionspartierna till Berlingske.
– Grunden för den västerländska kulturen bygger på att kunna kritisera religion, säger Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.
Partierna har dock bara en sjättedel av mandaten i folketinget som krävs för att kunna skicka lagförslaget till folkomröstning. Övriga oppositionspartier stödjer inte förslaget.
Polisen: Ingen ökad hotbild mot Pride
Under onsdagen öppnar festivalområdet Pride park i Stockholm - men Prideveckan påverkar inte av den senaste tidens koranbränningar, enligt Stockholmspolisen.
– Vi har i nuläget ingen förhöjd hotbild mot Pride som arrangemang, inklusive paraden. Vi har planerat för detta under lång tid och i det arbetet ligger vi i fas, säger Annika Laestadius, polisens biträdande kommenderingschef för Pride, till TT.
Bilden delas av Stockholm Prides ordförande Fredrik Saweståhl:
– Jag känner mig trygg, säger han till nyhetsbyrån och tillägger att hot inte är något nytt för vare sig hbtq-rörelsen eller Pridefestivalen.
Tidigare ambassadören: Sverige "lite inne att ge sig på"
Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet, Michael Sahlin säger att det spelar stor roll hur den inrikespolitiska situationen ser ut i de OIC:s 57 medlemsländerna för hur de kan komma att agera mot Sverige.
Antingen väljer man att agera som stat med sanktioner eller att med ord piska upp stämningen som kan stimulera folkmassor och grupper i landet som till exempel sågs vid stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad.
– En del säger om Sverige numera att vi uppfattas som västlägrets svagaste länk som det är lite inne att ge sig på, vilket för oss såklart är en oacceptabel situation om det vore så, säger Michael Sahlin.
Tidigare ambassadören: En lättnad för justitieministern att Danmark är med
Sveriges tidigare ambassadör i Turkiet, Michael Sahlin, har lång erfarenhet av samtalen som sker på diplomatisk nivå. I Morgonstudion fick han frågan om vad som sägs just nu bakom stängda dörrar när Sverige behöver samtala med andra länder om koranbränningarna.
– Med de muslimska länderna så antar jag att det handlar om att upprepa vad staten gör och vad staten måste tillåta ske eftersom vi är ett liberaldemokratiskt samhällssystem, säger Michael Sahlin och fortsätter:
– Från de vänskapligt sinnade staterna i väst vill man så klart ha stöd. Jag tror det är en lättnad för jusitieministern att Danmark gör oss sällskap i detta så han har någon annan att prata med.
S: Viktigt "signalvärde" i ändrad ordningslag
Det finns ett "viktigt signalvärde" i att regeringen säger sig vara beredd att se över ordningslagen på grund av korankrisen, anser Anders Ygeman (S).
Anders Ygeman, som är talesperson för Socialdemokraterna i migrationsfrågor, vill avvakta vad regeringens översyn av rättsläget ger. Samtidigt tycker han att det känns lite snävt att inte kunna ta in ett bredare säkerhetsperspektiv när polisen får in en ansökan om en koranbränning.
-Det kan ändå tyckas lite märkligt att om en allmän sammankomst leder till att trafiken stoppas, eller någon ordningsstörning precis i närheten, då får man säga nej till den. Men om den leder till att Sveriges ambassad bränns ned, då är det inte okej att stoppa den.
-Det är klart att den balansen känns inte helt självklar, säger Anders Ygeman.
(TT)
Gränspolischefen: "Vi är rustade redan i dag"
Cajsa Velden, chef på Nationella gränspolisen, säger att myndigheten välkomnar uppdraget att intensifiera den inre gränskontrollen.
- Och gränskontroll är ett uppdrag som vi arbetar med redan i dag.
Hur polisens arbete kan komma att ändras när det gäller uppdraget är enligt henne någonting som myndigheten behöver analysera. Dels kommer de fortsätta det arbete som pågår redan i dag.
- Men vi ser ju att vi kommer att behöva öka vår närvaro vid de inre gränserna.
Några större förändringar för polisen ser Cajsa Velden inte.
- Jag tycker att vi är rustade redan i dag. Det handlar om att vi ska jobba med prioriteringar.
Hon lyfter också den nya lagen som träder i kraft på tisdagen som ger polisen mer befogenhet att visitera människor och söka igenom personliga tillhörigheter i gränsnära områden.
- Det gör oss lite mer effektiva och lite vassare i vårt arbete.