Chefsåklagare Pär Andersson.

Misstänkta mamman släpptes fri

Uppdaterad
Publicerad

Kristianstad tingsrätt beslutade i dag att inte häkta den kvinna som ska ha hållt sina barn avskärmade från omvärlden under en längre tid.

Tingsrätten beslutade efter nästan två timmars överläggning att inte låta häkta kvinnan. Hon leddes ut ur rättssalen av polisen, försatt på fri fot.

– Döttrarna har varit frihetsberövande mot deras vilja, men frågan är om det är straffbelagt. Hon har inte låst in döttrarna, det har varit ett psykiskt tvång, hon har inte låst in döttrarna, säger chefsåklagare Pär Andersson till SVT.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Stora delar av händelseförloppet ska ha gått till så som åklagaren beskrivit, men tingsrätten menade att det inte var skäl nog för häktning.

– Rättens beslut är inte överraskande för mig eftersom jag har varit med på förhören, säger försvarsadvokat Thomas Ljungdahl. Det här är en familj med ett lite ovanligt sätt att leva men det är inte brottslighet det handlar om.

Stort mediauppbåd

Åklagaren hade begärt att tingsrätten skulle häkta henne på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande, då det enligt polisen fanns risk att hon skulle undanröja bevis eller fortsätter begå brott om hon inte häktas. Tingsrätten valde att inte gå på åklagarens linje.

– Det kan vara en fråga för sociala myndigheter eller någon annan vårdinrättning, säger Pär Andersson till SVT.

Enligt åklagaren har familjen flyttat runt till sammanlagt 23 olika platser, i Sverige och världen, sedan den yngsta flickan var i nioårsåldern. Han menar att flickorna i princip inte har lämnat lägenheten i Bromölla sedan de kom dit 2013.

Enligt rättens ordförande Ulf Ahlström är kvinnan fortsatt misstänkt på de grunder som framkom under den slutna förhandlingen.

Stort mediauppbåd

Förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar, ett stort mediauppbåd fick stanna utanför. Kvinnan, bredvid sin försvarsadvokat Thomas Ljungdahl, såg lugn ut och var klädd i grön tröja. Kvinnans döttrar var inte på plats.

Mamman anhölls natten till torsdagen. Hon förhördes långt in på kvällen av polis som har försökt att ta reda på om barnen, som i dag är vuxna, verkligen har varit frihetsberövade genom åren.

Vuxna barn

Kvinnan ska ha bott på flera orter i Sverige tillsammans med barnen. Polisen slog till mot hennes nuvarande lägenhet i Bromölla i nordvästra Skåne, men hon var själv inte folkbokförd där. Det var inte heller hennes tre döttrar som hon ska ha avskärmat från omvärlden. Barnen är 23, 24 och 32 år gamla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt frihetsberövande av skolbarn

Mer i ämnet