Det var kriget i Ukraina som orsakade förra årets elpriskris. Sanktioner mot rysk naturgas gjorde att elpriserna sköt i höjden och elen i svenska hem blev rekorddyr.
– Den situationen är ju inte löst. Vi har fortfarande inte lyckats ersätta naturgasen från Ryssland, säger Martin Johansson, på enheten för energisystem på Energimyndigheten.
Energiminister Ebba Busch (KD) sa i en intervju med Sveriges Radio att svenskarna inte skulle räkna med något ytterligare elstöd i vinter. Men det finns ingen garanti för att elpriserna kommer att vara lägre än under vintern som gått.
– Volatila och ibland höga priser kommer vi nog att se i vinter också, säger Martin Johansson.
Väder och vind kan påverka
Samtidigt är inte läget riktigt detsamma som förra året. Det är fler faktorer än kriget som spelar in i svensk elproduktion. Till exempel har elproduktionen byggts ut sedan förra året, både i Sverige och Europa. Därför kommer vi att kunna producera en större mängd el i år än förra året, menar Martin Johansson.
Även vädret spelar roll. Mer blåst och regn kan gynna elproduktionen, medan torkan riskerar att försämra tillgången på sikt.
– Det kommer också att vara väldigt stor skillnad beroende på om det blir en kall eller varm vinter, säger Martin Johansson.
Folk vet hur man sparar el
På det stora hela tycker Martin Johansson att svenskarna är bättre rustade för årets vinter än vi var i fjol. Framför allt för att folk är mer medvetna om att priserna kan svänga kraftigt och plötsligt.
– Vi har blivit mer medvetna om volatiliteter i elmarknaden, och vi vet mer om hur man gör för att spara el. Fler kunder har timpris nu, istället för fast månadspris, så folk är mer aktiva när det handlar om att se över sin elkonsumtion. Folk är mer medvetna om att priserna kan svänga.