Så har beredskapen vid skogsbränder förbättrats i Sverige

Publicerad

I södra Europa rasar flera stora skogsbränder – men Sverige har hittills klarat sig relativt oskatt.

Beredskapen har förbättrats avsevärt sedan det stora brandåret 2018, bedömer de experter som SVT har pratat med.

– Det finns resurser i dag som man saknade 2018, säger Leif Gäfvert på räddningstjänsten i Ljusdal.

I år började brandsäsongen tidigt i Sverige, med torka i framförallt södra delen av landet redan i april-maj. Men några exceptionellt stora bränder har vi inte sett hittills.

Sverige har ändå tagit höjd för en situation likt sommaren 2018, då omkring 25 000 hektar skog påverkades av flera stora bränder.

– Beredskapen har skärpts upp en hel del sedan 2018. Man insåg att det fanns arbete att göra, säger Anders Granström, som forskar om skogsbränder vid SLU.

Helikoptrar och brandflyg

Något av det viktigaste som har skett sedan bränderna 2018 är att staten numera stöttar räddningstjänster med helikoptrar och flygplan för brandbekämpning. Sverige hade inga egna brandflygplan 2018 – i dag har man fyra.

– Det är ett bra system med ett ganska stort antal helikoptrar som står på standby i olika delar av landet beroende på var det är hög risk. Och så kan de på kort varsel sättas in när det behövs, säger SLU-forskaren Anders Granström.

Även på lokal nivå står räddningstjänsterna bättre rustade.

– Dels har vi fått mer inblick och information om hur man ska läsa väder, markförhållanden och så vidare, dels har vi haft mer kontakt med skogsbolag som jobbar i skogen med maskiner, säger Leif Gäfvert som var insatsledare vid skogsbränderna i Ljusdal 2018.

I klippet hör du forskaren, MSB och skogsbolaget SCA om hur beredskapen har förbättrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.