Så ska coronavaccin nå fattiga länder

Uppdaterad
Publicerad

Sverige säger nej till att undanta fattigare länder från att betala patentavgifter för coronavaccin. Nya biståndministern Per Olsson Fridh pekar istället på andra satsningar för att se till att vaccinet ändå når fram till hela världens befolkning.

I EU är målet att medborgarna ska få vaccin senast i sommar, för den afrikanska kontinenten väntas endast var femte medborgare vara vaccinerad vid samma period.

Sydafrika och Indien har försökt få till ett undantag där fattigare länder inte behöver betala patentavgifter till läkemedelsbolagen när de producerar coronavaccin. Men Sverige och majoriteten röstade i torsdags nej till ett sådant undantag i WTO, Världshandelsorganisationen. Biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) kommer inte driva frågan om mildare patentregler.

Coronapandemin

– WTO ligger inte i biståndsportföljen så det inte heller min roll att driva den (frågan red. anmn.) å Sveriges vägnar.

Mer pengar till Covax

Per Olsson Fridh lyfter istället andra lösningar.

– Det handlar om stöd till Covax, fungerande lösningar för överskottet och stärkande av hälsosystem.

Covax är det internationella samarbete som inträttats för att coronavaccinet även ska komma fattigare länder till del. Sverige har bidragit med 100 miljoner kronor och det kan bli ökade anslag.

– Vi sitter nu och tittar på vår möjlighet att gå in med ytterligare finansiellt stöd, och det tror jag behövs, säger Per Olsson Fridh.

Överskott av vaccin

Han vill också se satsningar för att se till att Sveriges och andra medlemsländers förväntade vaccinöverskott når fram till fattigare länder.

– EU har medvetet köpt in mer vaccin än vad som behövs, med grundtanken att vi ska dela med oss av detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet