Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fenomenet att spränga, hota och bygga bomber var en kompetens man skapade här i syd som sedan spred sig utanför syds geografi.” Hör biträdande regionpolischefen om det stora antalet sprängningar under första halvan av 2023. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så skaffar gängen fler sprängladdningar än någonsin

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen stod det klart att det har skett fler sprängningar under det första halvåret 2023 än under hela förra året – trots att polisen storsatsat på att stoppa dem. Enligt polisens nationella bombdatacenter kommer mycket av sprängämnena från nätbutiker.

Våldsvågen fortsätter dra över Sverige, inte minst när det gäller sprängningar. Värst är det i polisregion syd, med Stockholm som tvåa.

Enligt polisen är sprängämnena som används både kraftfulla och lättillgängliga. 

Ibland är det dynamit som smäller i bilar eller trappuppgångar. Men även så kallade bangers, stora smällare som mest är till för att låta, är vanliga.

– Det är ungefär hälften-hälften, säger Malin Nygren, chef för polisens nationella bombdatacenter som har funnits i tre år och är en del av polisens satsning.

”Kan ta en arm”

Enligt Henric Östmark, chef på avdelningen för vapen, skydd och säkerhet på Totalförsvarets forskningsinstitut, har dynamiten mer sprängkraft. Men det betyder inte att bangers är ofarliga – vissa innehåller upp till 100 gram explosiv vara.

– Dynamit används för att spränga civilt, en säker produkt. Håller du en banger i handen kan du förlora halva armen, säger han.

Det är inte bara riskerna som skiljer pyroteknik från dynamit, utan även tillgängligheten. Bangers går att köpa på internet.

– Det är förbjudet att importera dem till Sverige, och det är förbjudet att skicka dem med vanliga postpaket, men det görs.

Tullverket har sett en ökning av antalet explosiva varor. Hittills i år har nästan 24 000 explosiva varor beslagtagits, jämfört med 3 600 under 2021. Det rör sig nästan enbart om pyroteknik, med enstaka fall av tyngre sprängämnen.

Lösningen: Samarbete

Malin Nygren ser sprängningarna som ett stort problem, men påpekar att siffrorna kan vara missvisande.

– De baseras på antal anmälningar med brottsrubriceringen ”allmänfarlig ödeläggelse”, säger hon och förklarar att de även inkluderar olyckor efter att någon lekt med smällare eller liknande.

För att lösa problemet menar Malin Nygren att det krävs mer samarbete, både inom polisen och med andra myndigheter. Dessutom behöver man arbeta internationellt för att stoppa importen.

– En del av produkterna omfattas av EU-regelverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.