Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt familjen Barruk i klippet. Foto: SVT/Sverige!

100 personer talar det – så kämpar far och dotter för sitt språk

Publicerad

I dag är det runt 100 personer som behärskar umesamiska – men för 20 år sedan var de så få som tio. Henrik Barruk har kallats för “Mr Umesamiska” och tillsammans med dottern Katarina Barruk kämpar de på olika sätt för att återuppliva sitt hotade språk.

Umesamiska är en väldigt smal gren på det samiska språkträdet och med på Unescos lista över hotade språk. De senaste åren har läraren Henrik Barruk aktivt arbetat för att revitalisera språket och har bland annat gett ut en ordbok. 

– Jag vill fortsätta att föra över det till nästa generation, säger han i SVT:s program Sverige!  

“Bär på överlevnad och motståndskraft”

Även dottern, 28-åriga Katarina Barruk, är med och sprider umesamiskan vidare genom sina låttexter. Hon har prisats som samisk popsensation. 

– Det bär på så mycket överlevnad och motståndskraft. Jag är superglad att jag kan kanalisera det i min musik, säger hon. 

Se kulturprogrammet Sverige! på SVT Play.

Fakta: Umesamiska

Umesamiska är ett av nio samiska språk i Sverige och liknar till stor del syd­samiska, men har även drag av nordsamiska. 

Under 1700­-talet och fram till mitten av 1800­-talet var en variant av umesamiska det mest använda samiska språket i skrift. Men svensk språk- och assimileringspolitik på 1800- och 1900-talet drabbade umesamiskan hårt.  

Antalet modersmålstalare beräknas numera till ett tiotal i Sverige och inga i Norge, men antalet andraspråkstalare ökar och beräknas till ett hundratal. 

Källa: Sametinget/ISOF 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.