Beredskapsdirektör Anders Öhlund vid länsstyrelsen i Norrbotten berättar att de förstärkt den så kallade TiB-organisationen (tjänsteman i beredskap). Förstärkningen innebär att TiB tillsammans med en grupp medarbetare samverkar med ämnesexperter internt på länsstyrelsen och med andra aktörer för att skapa sig en bild av hur händelseutvecklingen kan påverka Norrbotten på kort och lång sikt.
– Det kan slå väldigt brett. Vi har haft en pandemi inom landet som slagit brett i hela samhället och även om det sker utanför landet så kan det få långsiktiga konsekvenser för oss här, säger Anders Öhlund och berättar vidare att de måste identifiera vilka som drabbas hårdast för att kunna sätta in stöd.
Har vanan inne att samverka
Även länsstyrelsen i Västerbotten har sedan 23 februari förstärkt TiB-organisation. Det innebär att de prioriterar arbetet med den aktuella händelsen och – förutom att kontinuerligt omvärldsbevaka och samordna länet – också har tillfört personalresurser för att kunna arbeta med lägesbild, konsekvensanalys och samordnad kommunikation. I torsdags förra veckan hölls dessutom en samverkankonferens med kommunala och statliga myndigheter samt andra aktörer.
– Vi har ett bra samarbetsklimat och är vana att hantera krissituationer på grund av pandemin och även andra händelser som drabbat länet såsom skogsbränder, översvämningar, snöstorm och större olyckor, säger Jörgen Bohman, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Västerbotten.
På frågan om länsstyrelsen i Jämtland har höjd beredskap svarar kommunikationschef Alexandra Kärnlund:
– Nej, inte enligt lagtextens definition av “höjd beredskap”. Men visst har vi intensifierat vår säkerhetsmedvetenhet och vår omvärldsbevakning. Vi och andra samhällsaktörer rapporterar avvikelser och säkerhetsincidenter till Polis och Säkerhetspolis, och samverkan mellan samhällsaktörer sker löpande.
Arbetar långsiktigt
Region Gävleborg meddelar via mail att regionens arbete utgår från den kris- och beredskapsplan som finns och detta förändras inte med anledning av kriget i Ukraina.
Krisberedskapshandläggare Anders Leijon på länsstyrelsen i Uppsala län berättar att de arbetar med krisberedskap långsiktigt men att de nu har en grupp som arbetar med de den aktuella situationen.
Kommunikationschef Jonas Johansson på länsstyrelsen i Stockholm svarar via mail att de har aktiverat samverkansplattformen Samverkan Stockholmsregionen (SSR) för att förstärka möjligheterna till samverkan mellan länets kommuner, myndigheter och andra aktörer.