Den samiska flaggan ska nu hissas på varje hemmamatch som Bodö/Glimt spelar i den norska ligan. Foto: Mats Torbergsen

Bodö/Glimt hissar den samiska flaggan på varje hemmamatch

Uppdaterad
Publicerad

Bodö/Glimt går som tåget på fotbollsplanen.

Nu har klubben också beslutat sig för att det samiska ska få ta mer plats på klubbens arena Aspmyra.

Från och med nu ska den samiska flaggan hissas på varje hemmamatch i den norska ligan.

Bodö/Glimt har varit den norska fotbollsligans stora succélag på herrsidan de senaste året och vunnit ligaguldet tre av de fyra senaste åren.

Man leder också ligan med sex omgångar kvar samtidigt som laget spelar i Europa League där man bland annat ska möta det engelska storlaget Manchester United.

Nu har den norska klubben dessutom beslutat att man ska hissa den samiska flaggan på sin hemmaarena Aspmyra stadion, rapporterar NRK Sápmi.

Den samiska flaggan ska vaja på arenan under varje hemmamatch i norska ligan där beslutet kommer efter flera episoder av hat mot samer som har skapat ett behov av tydliga åtgärder, enligt klubben.

Flaggan kommer att hissas som en symbol för avståndstagande från diskriminering och för att visa respekt för den samiska kulturen.

Birgitte Andersen, som varit en stark förespråkare för att synliggöra den samiska kulturen, är nöjd att samernas lyfts fram i mer offentliga rum som på arenan.

– Det är viktigt att samerna syns, säger hon till NordSalten Avis.

Fotboll

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Britt Somby, verksamhetschef på samiska idrottsförbundet, om satsningarna mot hatet inom fotbollen på norsk sida. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.