Julla Májja under litteraturfestivalen Littfors i oktober 2021. Foto: SVT

Biblioteksbussen prisas: ”Tillgängliggör språk och kultur”

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteksbussen Julla Májja har blivit utsedd till årets mobila bibliotek 2023.

”Julla Májja är en värdefull verksamhet även ur ett internationellt perspektiv”, står det i motiveringen.

Biblioteksbussen Julla Májja, som startade 2021, har blivit en stor succé och nu prisas man för sina insatser. På onsdagen fick de priset ”Årets mobila bibliotek” som instiftats av Svensk biblioteksförening.

Biblioteksbussen når ut med exempelvis språkrevitalisering, samtal om psykisk ohälsa, matens kretslopp från fjäll till bord, samisk kultur och traditionell kunskap.

Besöker åtta kommuner

Julla Májja besöker de åtta inlandskommunerna Sorsele, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Storuman, Vilhelmina, Åsele och de samiska samordnarna. Den har med sig samisk och lokal litteratur under sina turer till många av de som bor i Västerbotten.

”Att de dessutom arbetar med att tillgängliggöra språk och kultur för Europas enda urfolk, samt sprider kunskap om den samiska minoriteten till andra grupper, gör Julla Májja till en värdefull verksamhet även ur ett internationellt perspektiv, väl värd att lyfta som ett gott exempel för andra länder och världsdelar”, står det bland annat i motiveringen.

I klippet: SVT Västerbotten besökte Julla Májja inför Littfors 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.