Helge Sunna och Per-Jonas Parffa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Helge Sunna och Per Jonas Parffa om samebymedlemskap. Foto: Jörgen Heikki och Sara Björne, Sameradion

”Den väg vi är inne på just nu är inte bra, vi måste hålla ihop”

Uppdaterad
Publicerad

Vi har träffat två samer för att höra deras tankar om vad medlemskap i samebyn betyder för dem, den frågan som Sametinget ska behandla på plenum i Åre den här veckan. En är slöjdare och är inte medlem i sameby och den andra är renskötare och därmed samebymedlem.

Helge Sunna är slöjdare, bor numera i Sollentuna men har sina rötter i Laevas och Talma samebyar men är inte medlem i någon av dem. När han ska hämta slöjdmaterial måste han be om lov av staten. Att vara medlem i en sameby är inte så viktigt men för honom handlar det om rättigheterna.

– Att man skulle se oss som samer med rättigheter, att vi också får vara samer och att det samiska inte kopplas ihop med renen, säger Helge Sunna.

Less på frågan

I Jokkmokk lever och bor renskötaren Per Jonas Parffa, han har under årens lopp engagerat sig politiskt både inom kommunen och Sametinget. Så här säger han om frågan om samebyarnas interna organisering.

– Jag börjar bli less på den här frågan, den har diskuterats fram och tillbaka. Det är staten som har gjort en organisation, samebyn, genom vilken renskötseln ska styras. Det är inte vi samer som har byggt upp samebyar och därför tycker jag att det är fel plats att söka sin samiskhet på. Om vi ska bygga upp ett samiskt samhälle så måste det göras utanför samebyn och samebyn ska vara en del av det eller ska vi avsluta samebyarna och bygga upp något annat där man kan styra samebyarna, säger Per Jonas Parffa.

Frågan om medlemskap i sameby har varit aktuell i Sametinget så länge den har funnits och frågan är äldre än så, närmare 100 år, efter att staten skilde på samerna som renägare och icke-renägare. I samband med arbetet med en ny rennäringslag, renmarkskommittén, fick Sametinget i uppdrag att utreda samebyarna interna organisering. Frågan behandlades och återremitterades på plenum i Arvidsjaur i juni och sedan dess har Sametinget fått förlängdtidsfrist och nu ska yttrandet lämnas till regeringen den 27 november.

Tror på lösning i framtiden

Både Helge Sunna och Per Jonas Parffa har förhoppningar om att frågan kommer att lösas i framtiden och är eniga om att det behövs mer tid för att hitta lösningar.

– Arbetet med att förnya renskötsellagen är nödvändig men det är fel att Sametinget fick så kort tid på sig att utföra arbetet. Låt Sametinget få tid på sig att arbeta med frågan och ta med samebyarna på allvar. Nu sitter styrelsen för sig och skriver sitt förslag och samebyarna och SSR skriver sitt förslag, på det sättet kommer vi inte att hitta lösningar. Jag kräver att Sametingets politiker lyfter sina huvuden och börjar prata, säger Per Jonas Parffa.

Helge Sunna lägger förhoppningar på den unga generationen.

– Jag tror att ungdomarna har andra tankar, de är mer utbildade och vet hur det kan gå. Den väg vi är inne på just nu är inte bra, vi måste hålla ihop, säger Helge Sunna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.