Sametinget ska handlägga ärendet om samebyarnas interna organisering vid ett extra digitalt plenum. Foto: Stefan Karlsson

Extra plenum om samebyarnas organisering

Uppdaterad
Publicerad

30 augusti håller Sametinget ett extra digitalt plenum för att behandla frågan om regeringsuppdraget angående hur samebyarnas interna organisation, beslutsfattande och regler för medlemskap ska utformas.

Ärendet behandlades på Sametingets senaste plenum i början av juni. Efter en lång och het debatt återremitterades ärendet då oppositionen krävde det med motiveringen att Sametinget skulle begära förlängd remisstid hos regeringen. Enligt direktivet ska yttrandet vara klart den 31 augusti. Styrelsepartiet Vuovdega röstade med oppositionen och ärendet återremitterades.

Två remissrundor

Förslaget från Sametingets styrelse har varit ute på remiss i två omgångar. Den första i våras men enligt många samebyar var remisstiden för kort och man hade inte möjlighet att svara. Många samebyar krävde längre svarstid.

I andra remissomgången har 40 svar inkommit, flera av remissinstanserna har låtit sitt tidigare svar kvarstå. Av 40 svar förkastar 35 remissinstanser helt och hållet Sametingsstyrelsens förslag. Fyra av dem, Landspartiet Svenska Samer, Landsförbundet Svenska Samer, Vaapsten sijte och Vaedtjejen sijte ställer sig bakom förslaget.

Vaapsten sijte skriver bland annat att kombinationsnäringar är viktiga för att utveckla samebyn och att utökat medlemskap inte behöver innebära en belastning för byn och att gamla renmärken som bara ligger bör kunna tas i bruk igen.

Landspartiet Svenska Samer, som också är ett styrelseparti, stöder förslaget och menar att det är oerhört viktigt med en förändring i rennäringslagen, så att lagstiftningen respekterar samernas och enskilda samers rättigheter som grundas på urminneshävd. Partiet skriver att dagens rennäringslag används för att utestänga samer från sina traditionella marker om man inte anses tillhöra en sameby.

Samebyarna förkastar förslaget

Alla samebyar som svarat i andra remissomgången förkastar förslaget. Talma sameby skriver att förslaget visar att Sametinget är rennäringsfientlig då man lägger förslag som rör rennäring och samebyar för yttrande under en intensiv period för alla samebyar, kalvningstid och kalvmärkning. Talma vill inte se Sametinget som myndighet för upplåtelse av jakt och fiske.

Ubmeje Tjeälddie svarar att förutsättningarna för nuvarande renskötsel inom samebyarna skiljer sig åt beroende på tillgång till land och vatten och att medlemskapsfrågor endast ska handhas av samebyns årsbyastämma. Inte heller Ubmeje Tjeälddie har någon tilltro till att Sametinget är rätt myndighet för renskötselärenden, rovdjursfrågor samt jakt och fiske.

Oppositionspartiet Samelandspartiet förkastar också förslaget i sin helhet. Partiet kräver också att Sametinget ska kalla till överläggningar med oppositionen fysiskt och att om ett extra plenum är nödvändig ska den vara fysisk. Samelandspartiet menar att majoriteten i plenum kan driva igenom förslaget men att det då blir ett förslag som inte har stöd av majoriteten av samebyarna, vilket det ska ha enligt regeringsdirektivet.

Vuovdega vill att ärendet bereds vidare

Stefan Mikaelsson, Vuovdegas partiordförande och vice styrelseordförande i Sametinget, föreslår att ärendet ska beredas vidare fram till ordinarie plenum i november och att en konsekvensanalys görs på det beredda materialet som ska beslutas på november-plenum. Dessutom vill Vuovdega att konsekvensanalysen presenteras för sametingspolitikerna innan beslutsfattandet.

Sametinget har ansökt om förlängd remisstid för att redovisa uppdraget men har fått indikationer på att det inte kommer att beviljas då renmarkskommittén ska påbörja utredningen om samebyarnas interna organisering i september. Styrelsen är bekymrad över att renmarkskommittén inte kommer att beakta Sametingets redovisning om ärendet skjuts fram till plenum i november. Det skriver Sametingets styrelse till presidiet i sin begäran om extra plenum. Det digitala extra plenumet äger rum den 30 augusti 2023 kl. 13.00 – 16.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.