Håkan Jonsson och Marianne Gråik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Gråik (t.h) om varför hon föredrar SSR:s förslag i stället för Håkan Jonssons (t.v) och sametingsstyrelsens. Foto: SVT

Samelandspartiet lyfter SSR:s förslag i Sametinget

Uppdaterad
Publicerad

Det är en vecka kvar tills årets sista plenum.

Inför det går nu Samelandspartiet ut med att man kommer stödja Svenska Samernas Riksförbund förslag.

– Styrelsen har inte utrett konsekvenserna av sitt eget förslag ordentligt, säger ordförande Marianne Gråik.

I lördagens 15 minuter från Sápmi debatterades Sametingets styrelses förslag till renmarkskommittén. De vill att alla samer ska ha samma rättigheter och ska få tillhöra samebyar oavsett om de äger renar eller inte.

Men en stor majoritet av samebyarna är emot förslaget.

– Styrelsen har inte kommunicerat tillräckligt med samerna, speciellt med rennäringen om den här frågan, sa Lars Miguel Utsi, ordförande för Guovssonásti i programmet.

Inför plenum nästa vecka går nu även Sámiid Riikkabellodat/Samelandspartiet ut och konstaterar att de inte kommer stödja styrelsens förslag. De kommer i stället under plenum lyfta SSR:s förslag som ett motförslag till styrelsens.

– Fokus är renens välbefinnande och det vi värnar om och det måste vara grunden. Samebyarna måste ha ett stort mått av självbestämmande, sa Matti Blind Berg, ordförande i SSR.

Frustration hos Sametinget

Samelandspartiets ordförande Marianne Gråik berättar varför man går på riksförbundets linje i stället.

– I styrelsens förslag ger man rätt till alla samer att bli medlemmar utan att ge rätt att neka dem. Och man förklarar inte hur man ska hantera det när många fler människor ska dela samma resurser och hur det ska gå till, säger hon.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson håller inte med om kritiken.

– Jag vill se ett resultat och att vi kommer fram till en lösning. Vi måste komma till skott och jag är frustrerad över att oppositionen inte har kommit med fler förslag på hur framtidens sameby ska vara organiserad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.