I Karesuando, mitt i Sápmi vid riksgränsen mellan Sverige och Finland har familjen Eliasson bedrivit renköttsförädling i decennier. Efter coronarestriktionerna upphörde har försäljningen fått riktig fart igen.
– Ja vi har sålt slut på nästan allt, vi har väldigt lite kvar, lite rökta och torkade grejer, berättar köpmannen Alexander Eliasson.
Renskav och suovas hetast
Och vissa av produkterna är extra populära.
– Skav är ju det största volymmässigt vi säljer, men sedan är ju suovas och filéer väldigt populärt, säger Alexander Eliasson.
Det är renskavsprodukterna som ökar vittnar Ann-Sofie Stålnacke, butiksförsäljare av norrländska produkter i centrala Kiruna om.
– Just nu har vi sålt mycket suovasskav, det går jättemycket och renytterfilé har ökat jättemycket i försäljning till restauranger. Men det är suovas som har ökat mest, säger Stålnacke.
Väntar höga kilopriser
Förra slaktsäsongen genererade minsta slaktvolymer sedan Sametinget började föra sin statistik under 1990-talet, med 1025 tonn kött och 40 528 slaktade renar. Och det lär inte bli mycket mer kött på marknaden i år heller.
– På grund av inflationen och att efterfrågan är större än tillgången, så kommer priserna på kött gå upp till hösten, säger Alexander Elisasson. Men det höga priset är inget han tror avskräcker kunderna.
– Det ligger i tiden att äta naturkött, som är uppfött fritt ute i naturen, det är populärt, menar Eliasson.