Sven Adler tillsammans med en drönare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare använder drönare för att kartlägga nedskräpningen i de svenska fjällen. Foto: SVT

Drönare ska söka skräp i hela fjällen

Publicerad

Nedskräpning i fjällen är ett växande problem, men nu hoppas forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet sätta stopp på soporna med hjälp av drönare.

– Med hjälp av den här kan jag se saker så små som cigarettfimpar, berättar Sven Adler, forskare på SLU.

– Vi vill utveckla en stickprovsdesign så att vi täcker hela den svenska fjällkedjan där vi undersöker skräp på fjällen och hur det ser ut längst vandringsleder, säger Sven Adler.

Om tekniken fungerar kommer SLU att starta en inventering för att se hur skräpet påverkar miljön och hur turistbesöken påverkar erosionen på fjällen. Resultaten av inventering kan komma att leda fram till särskilda insatser för att minska nedskräpningen, som till exempel fler skyltar och toaletter på särskilt utsatta platser.

I samråd med samebyarna

Sven Adler är noga med att poängtera att projektet inte ska störa renskötseln i de områden som undersöks.

– Jag har informerat alla samebyarna innan och vår inventerare har en tydlig instruktion. Om det finns ren i närheten eller att vi jobbar i närheten av en samlingshage så får vi inte flyga, säger Sven Adler.

Hör mer om projektet i videon!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.