Global-hub on Indigenous People´s food system sammanträder under veckan vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) i Italiens huvudstad Rom.
I samband med det har man också satt upp en stor lavvo mitt i Rom där det bland annat bjuds på samisk mat.
– Vi har både köttkok och fiskkok till lunch, till kvällen har vi rökt kött, det är ju typisk mat som vi äter varje dag, men här har de aldrig ens hört talas eller smakat det, säger Ayla Gáren Nutti, som är på plats och jobbar för organisationen International Centre for Reindeer Husbandry.
Syftet med besöket dit forskare och urfolk från hela världen kommit är att söka nya vägar till kunskap och att ta tillvara på urfolkens kunskap för att göra livsmedelssystemen hållbara.
– Intresset är väldigt stort, det är saker som händer hela tiden och det kommer folk från hela världen hit, säger Ayla Gáren Nutti.
Vad tycker folk om samisk mat?
– De verkar tycka om maten, det är många som kommer fram och tackar för maten och ger beröm, säger Nutti.