Inuti en lavvo, med en grupp människor som sitter och pratar. En person håller en skål medan andra observerar. I bakgrunden syns en TV-skärm och flera tallrikar med mat på ett bord i förgrunden. Ljuset kommer från flera lampor som hänger i taket.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Ayla Gáren Nutti om satsningen i Rom. Foto: Privat

Här serveras samisk mat i Rom: ”De ger beröm”

Uppdaterad
Publicerad

Uttrycket alla vägar bär till Rom är vedertaget.

Den här veckan kanske det stämmer lite extra när folk kan äta samisk mat i Italiens huvudstad.

– Intresset är väldigt stort, säger Ayla Gáren Nutti.

Global-hub on Indigenous People´s food system sammanträder under veckan vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) i Italiens huvudstad Rom.

I samband med det har man också satt upp en stor lavvo mitt i Rom där det bland annat bjuds på samisk mat.

– Vi har både köttkok och fiskkok till lunch, till kvällen har vi rökt kött, det är ju typisk mat som vi äter varje dag, men här har de aldrig ens hört talas eller smakat det, säger Ayla Gáren Nutti, som är på plats och jobbar för organisationen International Centre for Reindeer Husbandry.

Syftet med besöket dit forskare och urfolk från hela världen kommit är att söka nya vägar till kunskap och att ta tillvara på urfolkens kunskap för att göra livsmedelssystemen hållbara.

– Intresset är väldigt stort, det är saker som händer hela tiden och det kommer folk från hela världen hit, säger Ayla Gáren Nutti.

Vad tycker folk om samisk mat?

– De verkar tycka om maten, det är många som kommer fram och tackar för maten och ger beröm, säger Nutti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.