• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

I klippet: Forskaren om AI och samiskan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Forskaren om AI och samiskan. Foto: MARK R. CRISTINO

Experten: Kan dröja 1 000 år innan en AI förstår samiska

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler använder sig av AI i det vardagliga livet.

Men det är fortfarande långt kvar innan AI kan förstå samiska menar Trond Trosterud vid Tromsö universitet.

– Då måste vi vänta i ytterligare tusen år, säger han.

Artificiell Intelligens, ofta kallat (AI) är på de flesta människors läppar nu där det både får ris och ros.

Joseph Fjällgren, översättare i nord- och sydsamiska samt tolk, konstaterar i veckan 15 minuter från Sápmi att AI skulle kunna bli en stor fördel för mindre språk som samiskan.

– Vi måste själva börja försöka hantera AI och styra den själva. Vi måste också utbilda anställda i AI och inrätta en egen AI-avdelning, säger han.

”Måste vänta tusen år”

Men Trond Trosterud, chef för Giellatekno, Centret för samisk språkteknologi vid Tromsö universitet ser inte AI som ett hjälpmedel i revitaliseringen av samiskan.

– Det är språkmodeller som konstrueras på hundratals miljarder ord. Den största textsamlingen på svenska är på 15 miljarder ord. När det gäller nordsamiskan, som är det största samiska språket, så har samlingen 35 miljoner ord, inte 35 miljarder. Det innebär att om man ska nå samma nivå som för svenskan måste man ha 500 gånger fler ord eller kanske tusen gånger fler ord än för svenskan, säger han i programmet.

Trosterud menar att vi måste vänta i tusen år innan man kan använda AI på riktigt i samiskan.

– Det behövs tusen gånger fler samer som skriver på samiska. Om det inte finns tillräckligt många måste vi vänta i ytterligare tusen år, säger han.

”Måste ha öppet sinne”

Joseph Fjällgren hoppas och tror dock att man kan använda AI betydligt tidigare än så.

– Vi är bara i början av AI. Man ska inte tycka en massa saker om det ena och det andra utan snarare se med öppet sinne på hur AI egentligen fungerar. Vi är i startfasen och jag varken avvisar eller lovprisar AI utan man måste haka på och se hur den utvecklas.

Se veckans 15 minuter från Sápmi på lördag klockan 17:15 i SVT2. Eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.