Evelina Solsten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evelina Solsten och sanningskommissionens ordförande Anders Lidén. Foto: SVT/TT

Få unga vittnar för sanningskommissionen

Uppdaterad
Publicerad

Sanningskommissionen samlar in röster om hur samer behandlats i Sverige.

Den yngre generationen har dock varit svårfångad. Influencern Evelina Solsten hoppas flera ska träda fram och berätta.

– Jag tror att mer eller mindre alla har upplevt någonting kränkande någon gång, säger hon.

Sanningskommissionen ska granska hur samerna behandlats i Sverige och har varit ute på turné för att informera om sitt uppdrag men också uppmuntra människor till att komma in med sina berättelser och vittnesmål.

Förra helgen var man på plats på Jokkmokks marknad och snart ska man övergå till intervjuer där man totalt har fått in över 200 anmälningar.

– Vi är alltid oroliga för att det finns en tro hos de äldre att man inte litar på att kommissionen ska göra någon skillnad. Man kanske har hört talas om sådana här undersökningar tidigare och vet att inte mycket har hänt, säger ordföranden Anders Lidén.

På Jokkmokks marknad anordnades en ungdomsträff men intresset var svalt.

– Vi vill höra de yngres erfarenheter som inte bara handlar om historian utan vi vill se konsekvenserna av statens politik för dagens samer och hur de ser på sin framtid och möjligheter att leva ett samiskt liv, säger Lidén.

”Känns självklart att berätta”

En som dock tycker det är självklart att engagera sig är influencern Evelina Solsten som har närmare 40 000 följare på Instagram och över 70 000 följare på TikTok.

– För mig känns det självklart att göra det, att få berätta om mina erfarenheter. Det är ändå vi som är framtiden så för mig känns det viktigt att få göra våra röster hörda, säger hon.

Solsten tror att en del är rädda för att berätta för att man tänker att det inte är viktigt.

– Nu har jag insett mer vad det är jag själv har fått uppleva i mitt i liv. Tidigare var det som att det bara hände i vardagen och man viftade bort det lite grann, så kanske andra också gör och tänker att jag har väl inget att berätta för att man är så van vid det som händer.

Sanningskommissionen ska redovisa sitt slutbetänkande den 1 december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.