Turister, Marit Sarri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Abisko turiststation har ett hårt tryck i sommar. Foto: Sara Björne

Fler flyr värmen – ”Coolcation” ett växande fenomen

Publicerad

Efter stigande temperaturer runt medelhavet kollar fler norrut när de planerar sommarsemestern. Coolcation – eller en semester där målet är att fly undan värmen, är nu en växande trend.

Efter värmeböljor som avlöser varandra och en medeltemperatur på 30 grader runt medelhavet har både svenskar och utländska turister valt att boka resor norr om polcirkeln.

– Det är runt tjugo grader här, och då orkar folk göra saker på semestern, säger Marit Sarri, områdeschef på Svenska Turistföreningen (STF).

Främst är det svenskar som besöker fjällen, men mängden utländska turister ökar kraftigt. Vanligast är besökare från andra nordiska länder och Tyskland.

Även vinterturismen ökar

Det är inte bara på sommaren som de svenska fjällen fylls med folk. Marit Sarri har märkt en tydlig ökning under vintermånaderna också.

– Folk vill ha snögaranti, och snö har vi definitivt, ibland kan det till och med snöa på sommaren, sedan är norrskenet något som lockar många också.

Gränsen ännu inte nådd

Trots det ökade trycket har fjällturismen inte blivit ett problem, enligt Sarri. Hittills har aktörerna i området kunnat ta hand om besökarna och naturen har inte tagit skada. Däremot pågår en ständig konversation mellan turistorganisationer, samebyar och andra i området om när gränsen är nådd och hur de ska skydda området på bästa sätt.

Hör turisterna själva berätta varför de valt att spendera sommaren i Abisko i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.