Följ Sametingets sista plenum innan valet

Sametinget samlas för plenum i Sjädtavaellie/Sundsvall. SVT Sápmi är på plats hela veckan. Här kan du följa det viktigaste som sker under plenum.

Sametinget samlas för plenum i Sjädtavaellie/Sundsvall. SVT Sápmi är på plats hela veckan. Här kan du följa det viktigaste som sker under plenum.

flygbild över Sundsvall och en bild på en skylt med namnet Sametinget

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Tre partiledare spekulerar kring vad som blir de största debattämnena på Sametingets plenum i Sjädtavaellie/Sundsvall. Foto: TT

Följ Sametingets sista plenum innan valet

Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, i talarstolen
Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, valde rätten till land och vatten som ämne i den allmänpolitiska debatten. Foto: SVT

Debatt där partierna själva får välja

För att vitalisera debatten på plenum, har en allmänpolitisk debatt införts motsvaranden den i riksdagen. Varje parti väljer själv vilket ämne man vill ta upp. Efter fem minuters anförande öppnas för 15 minuters debatt.

Jakt- och fiskesamerna var först ut och valde sin hjärtefråga, rätten till land och vatten.

Debatten fortsatte hela eftermiddagen med vart och ett av de övriga partierna.

Prick klockan 18 avslutade talmannen plenum i Sundsvall. Dessförinnan hade man antagit ett uttalande till regeringen:

Sametinget ser med stor besvikelse och oro, på hur Sveriges regering värderar samisk kultur, språkoch politiskt självbestämmande, i frågor som rör det samiska folket.

Sedan 2017, har det anslag som kan användas till beviljande av kulturella projekt, verksamhetsstöd till organisationer och sameföreningar med flera legat på samma summa, 17 878 tkr.

Hela uttalandet går att läsa på Sametingets webbplats.

Där slutar också SVT Sápmis direktrapportering från plenum. Följ oss på våra vanliga plattformar, nyhetssajten och Ođđasat.

Oppositionen in i parlamentariska kommittén

Oppositionen går in med ledamöter i den parlamentariska kommittén, vars arbete också förlängs till den 21 november. 

Efter kritik från Statskontoret om att Sametingets verksamhet behövde styras upp, bestämde sig styrelsen 2023 för att tillsätta en parlamentarisk kommitté som skulle se över rutiner och styrdokument. Men oppositionen hoppade aldrig på tåget. Styrelsepartiernas representanter har sedan förra sommaren jobbat ensamma.

– Därför har vi varit försiktiga med att föreslå stora förändringar. Vi vill att det ska finnas bred uppslutning som gör att styrdokumenten inte påverkas av nästa val, sa styrelseordförande Håkan Jonsson.

Tydliggjort mandat

Han berättade att kommittén bland annat tydliggjort att politiken ansvarar för verksamheten i stort och kansliet för den fortlöpande verksamheten.

Samelandspartiet och Guovssonásti var kritiska till redovisningen av arbetet och yrkade först på en återremiss, ett yrkande som sedan drogs tillbaka.

Plenum beslöt godkänna styrelsens begäran om att förlänga kommitténs arbete till den 21 november.

Oppositionspartierna valde också att nu gå in med både ordinarie ledamot och ersättare i kommittén, som i och med detta blir komplett.

förstasidan till Sametingets budget
Styrelsens budgetförslag är nu beslutat.

Budgeten klubbad efter infekterad debatt

Nu är Sametingets budget för 2025 beslutad. Efter en lång debatt med många inlägg och stundtals irriterad stämning, beslutade plenum att anta budgeten på totalt 69 221 000 kronor. 

Samelandspartiet och Samerna reserverade sig mot beslutet för att man ansåg att budgetunderlaget var ofullständigt.

Ingen detaljkännedom

Frågorna till styrelsen var på både övergripande och på detaljnivå. Marianne Gråik, Samelandspartiet, ville veta varför det skilde så mycket som 750 000 kronor på lönekontot mellan pappersutskicket för någon vecka sedan och den digitala versionen.

– Det motsvarar en årslön för en medarbetare. Har ni upptäckt att det satt någon och jobbade någonstans? undrade hon.

Något svar på frågan fick hon aldrig. Styrelsordförande Håkan Jonsson sa att han inte hade den detaljkännedomen. En annan gissning från talarstolen var att det rörde sig om en uppräkning av kostnader.

Irriterad stämning

Det var stundtals en irriterad stämning mellan styrelsen och partiet Samerna, som undrade om Sametingets pengar används till att “köpa makt i karteller". Sametingets talman Daniel Lyngdorf Vinka avbröt till slut debatten för ett enskilt samtal med Samernas partigrupp.

Till slut antogs budgeten, där bland annat 17 878 000 kronor avsattes till samisk kultur, 135 915 000 kronor går till främjande av rennäringen och 8 000 000 går till samiskt språkcentrum.

Förslaget om omställningsstöd skjuts framåt

Efter långa diskussioner före och efter lunchen landade till sist plenum, efter omröstning, på att återremittera förslaget om omställningsstöd.

Oppositionen har anklagat styrelsen för att försöka berika sig själv. Samtidigt som styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF) understrukit att nuvarande styrelse inte skulle kunna ta del av stödet även om det hade klubbats igenom.

Nu går ärendet tillbaka till styrelsen och kommer inte längre att kunna lyftas under den här mandatperioden.

Blocköverskridande diskussioner kring omställningsstödet

Partierna har suttit i blocköverskridande samtal över lunchen och försöker komma fram till en lösning kring omställningsstödet.

Mötet återupptogs vid 13 bara för att ajourneras igen till 13:20. Om partierna lyckas enas kan kanske omställningsstödet klubbas igenom i dag i alla fall trots styrelsens tidigare yrkanden på återremittera hela ärendet.

Plenumledamöter i en soffa. Från vänster Mikkel Jakobsson, Samerna, Börje Allas, Samerna, och Marita Granström, Jakt- och fiskesamerna.
Omställningsstödet ledde till partiöverskridande diskussioner under lunchen. Från vänster Mikkel Jakobsson, Samerna, Börje Allas, Samerna, och Marita Granström, Jakt- och fiskesamerna.

Styrelsen vill återremittera frågan om omställningsstödet

Styrelsen kovänder och föreslår nu att förslaget om omställningsstöd för sametingets politiker återremitteras. I sådana fall kommer frågan att lyftas tidigast först nästa mandatperiod.

Tanken har varit att bland annat införa en pensionslösning för Sametingets ledamöter i likhet med hur det fungerar för politiker i kommuner och regioner. Oppositionen har pekat på en skrivelse i handlingarna som tyder på att det här även skulle gälla nuvarande styrelse och anklagat dem för att försöka säkra sina egna inkomster vid en eventuell valförlust i vår. Den punkten sade Håkan Jonsson att ska strykas.

– Inget av det här förslaget ska omfatta sittande styrelse för då skulle det vara en jävsituation. Det här gynnar inte oss själva. Det här gäller enbart nästa mandatperiod och framåt, säger han.

Men efter kritiken från oppositionen föreslår styrelsen nu ändå en återremittering av ärendet.

– Oppositionen har förvrängt det här till att styrelsen försöker lägga under sig pengar. Så är det inte. Men jag har märkt att oppositionen har försökt göra det här till en valfråga. Det tolererar inte styrelsen. Så därför föreslår Jakt- och fiskesamerna att vi återremitterar ärendet, säger Håkan Jonsson i talarstolen.

I dag återupptas debatten om omställningställningsstödet

Plenums sista dag för hela mandatperioden har kört igång i Sjädtavaellie/Sundsvall.

Dagen började med en debatt om ändringar i sametingsordningen för att göra det möjligt att skicka ut handlingarna digitalt. Oppositionen var kritisk till hur frågan handlagts och några ledamöter ville se en återremiss till presidiet. Men till slut beslutade plenum enhälligt att göra digitala utskick möjliga.

I dag väntas också debatten om omställningställningsstödet återupptas. Den frågan sköts fram i går. Samtidigt har det planerats bli en debatt om ifall det ska vara tillåtet att överklaga röstlängden eller inte – men det är i nuläget oklart om plenum kommer hinna med den frågan.

Med denna dramatiska omröstning tar plenum paus till klockan 8.30 torsdag morgon. SVT Sápmi fortsätter rapportera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Förslag om samiska vägvisare röstades ner – LPSS gick emot styrelsens linje

En motion från Samelandspartiet om att inrätta samiska vägvisare röstades ner med minsta möjliga marginal, 15–14.
LPSS gick emot styrelsens linje, och fyra partier reserverade sig mot beslutet.

Anja Fjellgren Walkeapää och Johanna Njajta ville införa en modell motsvarande Sámi Offelaččat-systemet på norsk sida.

Styrelsen har konsulterat ungdomsrådet, som inte ser samiska vägvisare som en bra lösning. I stället föreslår ungdomsrådet en ändring av läroplanen och att ungdomar i skolan får lära sig om samer.

– Hur ska ni finansiera det? Norge har mycket mera pengar, undrade Lars-Jonas Johansson, Jakt- och fiskesamerna och ledamot av styrelsen.

Johanna Njajta menade att man måste kunna jobba med frågan på flera plan, där samiska vägvisare är en väg.

– Vi har i dagarna sett hur tre renar blivit överkörda, som ett exempel på den långvariga bristen på kunskaper om samer och renskötseln, sa motionären Johanna Njajta.

Hon förespråkade den norska modellen som funnits sedan 2004.

– Det har varit oerhört lyckat., där samiska ungdomar fått en plattform att dela med sig av sina erfarenheter, sa Johanna Njajta.

Guovssonásti och Samerna var positiva till motionen, och Marie Persson Njajta, LPSS, som själv sitter i styrelsen, deklarerade att hon stödde motionen.

Motionen avslogs i en votering, med minsta möjliga marginal, 15 röster för styrelsens förslag och 14 för motionärerna.

Samelandspartiet, Guovssonásti, Samerna och Min Geaidnu reserverade sig mot beslutet.

ordningsvakten Said Bahram vid en sametingsbanderoll
Ordningsvakten Said Bahram svarar för säkerheten vid plenum i Sundsvall.

Said svarar för säkerheten på plenum

De är ett nytt fenomen på plenum, ordningsvakterna. På hotellet i Sundsvall är det Said Barahm som står för säkerheten.

I vanliga fall är krogen hans arbetsplats.

– Det är stor skillnad på uppdragen. Här är det ett slutet sällskap som jag ska bevaka. På krogen är det alla i lokalen.

Said Bahram börjar sitt arbetspass klockan 8 och går av 18.

Vilka typer av situationer kan det bli aktuellt att ingripa i? 

– Det är om någon person inte ska vara där. Om någon är högljudd och inte lyssnar på tillsägelser. Jag håller också koll på vilka som går in och ut ur lokalen.

Said Bahram tror inte det kommer att bli några dramatiska situationer under de tre dagarna i Sundsvall.