I våras presenterade Ekot en granskning som visade att över 6 000 hektar fjällskog som skulle skyddas avverkats på bara fyra år.
Skogarna längs med den svenska fjällkedjan från norra Dalarna till Norrbotten hyser stora naturvärden och innehåller en unik mångfald av ekosystem.
Den svenska regeringen menar att Sverige redan har en bra skogsövervakning medan EU vill kartlägga och övervaka fjällskogarna.
Utredning pågår
I februari tillsatte regeringen utredningen ”för att främja ett långsiktigt hållbart och konkurrenskraftigt skogsbruk” där Göran Örlander, tidigare professor i skogsskötsel, utsågs till särskild utredare.
Nu rapporterar Dagens Nyheter att utredningen innehåller förslag som vill göra det lättare att avverka fjällskogar.
Det råder i dag tillståndsplikt för att avverka fjällskog vilket innebär att skogsägaren måste invänta ett aktivt beslut från Skogsstyrelsen, som i sitt övervägande måste ta hänsyn till renskötseln och till kultur- och naturvärden.
Det går att jämföra med övrig skog där en avverkningsanmälan blir automatiskt godkänd om Skogsstyrelsen inte har yttrat sig inom sex veckor. Men det vill man enligt utredningen också korta ner till tio dagar då de flesta avverkningsanmälningar genomgår en automatgranskning.
Forskare kritiska
Örlander vill i nuläget inte kommentera uppgifterna till tidningen utan hänvisar till det första delbetänkandet, som ska presenteras senast vid årsskiftet.
Flera forskare är dock kritiska till det som utredaren nu föreslår.
– All fjällskog som inte är formellt skyddad försvinner väldigt fort. Översiktskartor över hyggesanmälningar liknar i dag en krigsfront, med hyggen som ligger precis intill varandra, säger skogsforskaren Per Angelstam, professor vid norska Högskolen i Innlandet.
Per Sandström, docent i skogshushållning vid SLU, forskar om skogsbrukets påverkan på renskötseln:
– Vi behöver bli bättre på att sköta våra fjällskogar, inte försvaga reglerna. 70 år av modernt skogsbruk har haft en förödande effekt på renbetet. Det har kontinuerligt blivit mindre lavar för renarna att äta, och det gäller både marklaven och hänglaven, säger han.