Sverige pekas ut som skogsbov – EU får fel uppgifter

Publicerad
SVT Verifierar ·

Sverige skövlar stora arealer skog, enligt flera vetenskapliga artiklar.

En siffra som sprids i Europa är att Sverige avskogats med 20 procent de två senaste decennierna, men det stämmer inte. Genom att granska satellitbilder kan SVT visa hur gallrad skog felaktigt registrerats som helt avverkad.

– Siffran stämmer inte överhuvudtaget, säger Jonas Fridman vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

”Kraftigt ökad skogsavverkning i Europa – Sverige värst”

”Förlusten av skogsbiomassa är mest uttalad i Sverige”

SVT Verifierar

”Sverige är, tillsammans med Finland, världsledande på avskogning”

Det här är rubriker som snurrat runt i artiklar och på sociala medier. Allt började med en artikel i den ansedda tidskriften Nature för fyra år sedan. En studie som gjordes på uppdrag av EU-kommissionen. Där har forskarna använt sig av satellitdata från Global Forest Watch och hävdar att Sverige och Finland står för mer än hälften av ökningen av all avskogning som sker i Europa.rce Institute en artikel om att skogsmark med högaNyligen publicerade också World Resou träd i Sverige har minskat med 20 procent.

SVT:s granskning av geodata och satellitbilder visar att uppgifterna är direkt felaktiga och forskare har börjat ledsna på att gå ut med rättelser.

– Vi får lägga en hel del tid på att nå ut med vårt budskap; att de här braskande rubrikerna inte stämmer, säger Jonas Fridman, jägmästare och skoglig doktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.d

Detaljerad bild av svensk skog

Fridman har arbetat som programchef för Riksskogstaxeringen i många år. Den kartläggning som ger en detaljerad bild av skogen i Sverige.

– Vi har inget emot fjärranalys, men Global Forest Watch är byggd för att titta på skogen ur ett globalt perspektiv. Det går inte att anpassa algoritmerna för alla områden som finns över världen. För Norden spårar de här modellerna ur.

Finns det inte någon sanning i det här? Avverkad areal och uttagen volym har ju ökat i Sverige?

– Ja, det stämmer. Men det beror på att vi har mer skog per hektar, skogen har blivit mycket tätare. Vi har dubbelt så stor volym som för 100 år sedan.

– Sen är det ett enormt sug efter träråvara. Alla ville ju ha trädäck under corona och Rysslands invasion av Ukraina har tryckt upp priset på skog, det lockar skogsägare att avverka mer.

Skogen ska uppfylla många mål

Skogen har blivit en högt prioriterad politisk fråga, bland annat för att nå EU:s klimatmål. Sverige har åtagit sig att binda tio procent mer koldioxid för att bidra till minskade utsläpp.

Samtidigt ska Sverige uppnå målet om biologisk mångfald där arter ska bevaras och skogen är en viktig energikälla för uttag av biobränsle.

Så gjordes granskningen:

  • Datan som representerar avskogningen i Sverige på Global Forest Watch laddades ner från University of Marylands hemsida.
  • Datan sorterades efter årtal och ett stickprovsområde som illustrerar några av de brister som experter tidigare pekat ut med datan valdes ut.
  • Vi jämförde den registrerade avskogningen med Google Earths historiska satellitbilder och kunde se att det i flera fall registrerades avverkning – trots att ingenting hände på satellitbilderna.
  • Satellitbilderna användes också för att slå fast att gallringar registreras som utförd avverkning av Global Forest Watch.
  • Vi har inte skilt på skog med höga respektive låga naturvärden i denna granskning.

I videon ovan förklarar vi varför data från Global Forest Watch får det att se ut som att avverkningen har ökat så dramatiskt i Sverige.

Här är avverkningarna som utförts nära dig

  • Sök efter din adress eller kommun för att se vilka avverkningar som utförts eller planeras nära dig.
  • Klicka på ett område för att se när avverkningen utfördes.
  • Kartan är baserad på svenska Skogsstyrelsens analyser av satellitdata. Till skillnad från Global Forest Watch är algoritmerna anpassade för svenskt skogsbruk och resultaten justeras för hand vid behov.

Datajournalist: Martin Hedström

Fakta om svenskt skogsbruk

  • Nästan 70 % av Sveriges yta är täckt av skog. Av Sveriges landareal på 40,7 miljoner hektar är 27,9 miljoner hektar skogsmark. Av dessa är 23,5 miljoner hektar produktiv skogsmark.
  • Ungefär 1 % av skogen avverkas årligen.
  • För att uppfylla skogsvårdslagens krav på återväxt ska man ha sått, planterat eller utfört åtgärder för naturlig föryngring senast tredje året efter avverkning.
  • 88 miljoner skogskubikmeter förväntas avverkas under 2024.

Källa: Skogsstyrelsen, SLU

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet