Rättelse: I en första version av text och video uppgav vi felaktigt att Sverige pekas ut i en artikel i Nature för att stå för en mycket stor del av Europas avskogning. Rätt är att det står att Sverige står för en stor del av Europas avverkning, vilket är ändrat. Artikeln har också kompletterats med kommentar från Global Forest Watch och även faktarutan om svenskt skogsbruk har kompletterats.
”Kraftigt ökad skogsavverkning i Europa – Sverige värst”
”Förlusten av skogsbiomassa är mest uttalad i Sverige”
”Sverige är, tillsammans med Finland, världsledande på avskogning”
Det här är rubriker som snurrat runt i artiklar och på sociala medier. Allt började med en artikel i den ansedda tidskriften Nature för fyra år sedan. En studie som gjordes på uppdrag av EU-kommissionen. Där har forskarna använt sig av satellitdata från Global Forest Watch och hävdar att Sverige och Finland står för mer än hälften av ökningen av all avverkning som sker i Europa.
Nyligen publicerade också World Resource Institute en artikel om att skogsmark med höga träd minskat med 20 procent.
SVT:s granskning av geodata och satellitbilder visar varför det kan bli fel när man jämför satellitdata över tid.
Forskare har börjat ledsna på att gå ut med rättelser.
– Vi får lägga en hel del tid på att nå ut med vårt budskap; att de här braskande rubrikerna inte stämmer, säger Jonas Fridman, jägmästare och skoglig doktor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Detaljerad bild av svensk skog
Fridman har arbetat som programchef för Riksskogstaxeringen i många år. En kartläggning som ger en detaljerad bild av skogen i Sverige.
– Vi har inget emot fjärranalys, men Global Forest Watch är byggd för att titta på skogen ur ett globalt perspektiv. Det går inte att anpassa algoritmerna för alla områden som finns över världen. För Norden spårar de här modellerna ur.
Finns det inte någon sanning i det här? Avverkad areal och uttagen volym har ju ökat i Sverige?
– Ja, det stämmer. Men det beror på att vi har mer skog per hektar, skogen har blivit mycket tätare. Vi har dubbelt så stor volym som för 100 år sedan.
– Sen är det ett enormt sug efter träråvara. Alla ville ju ha trädäck under corona och Rysslands invasion av Ukraina har tryckt upp priset på skog, det lockar skogsägare att avverka mer.
Samarbetar gärna med Sverige
Enligt Global Forest Watch är deras modeller tillämpbara på Sverige.
– Global Forest Watch tillhandahåller trädtäckningsdata, vilket på ett unikt sätt möjliggör att göra globala jämförelser. Det här ger en korrekt bedömning i arbetet för att nå globala skogsmål, inklusive information som är specifik för Sverige, skriver en talesperson för Global Forest Watch till SVT.
De välkomnar också ett samarbete med svenska forskare för att bedöma de olikheter som uppstår i resultaten när satellitdata analyseras.
– Våra data tillsammans med svensk markdata kan stärka den kollektiva trovärdigheten inom skogsövervakning ytterligare, skriver Global Forest Watch.
Skogen ska uppfylla många mål
Skogen har blivit en högt prioriterad politisk fråga, bland annat för att nå EU:s klimatmål. Sverige har åtagit sig att binda in tio procent mer koldioxid för att bidra till minskade utsläpp.
Samtidigt ska Sverige uppnå målet om biologisk mångfald där arter ska bevaras och skogen är en viktig energikälla för uttag av biobränsle.
Så gjordes granskningen:
- Datan som representerar avskogningen i Sverige på Global Forest Watch laddades ner från University of Marylands hemsida.
- Datan sorterades efter årtal och ett stickprovsområde som illustrerar några av de brister som experter tidigare pekat ut med datan valdes ut.
- Vi jämförde den registrerade avskogningen med Google Earths historiska satellitbilder och kunde se att det i flera fall registrerades avverkning – trots att ingenting hände på satellitbilderna.
- Satellitbilderna användes också för att slå fast att gallringar registreras som utförd avverkning av Global Forest Watch.
- Vi har inte skilt på skog med höga respektive låga naturvärden i denna granskning.
- Global Forest Watch definierar skog som vegetation högre än 5 meter
I videon ovan förklarar vi varför data från Global Forest Watch får det att se ut som att avverkningen har ökat så dramatiskt i Sverige.
Här är avverkningarna som utförts nära dig
- Sök efter din adress eller kommun för att se vilka avverkningar som utförts eller planeras nära dig.
- Klicka på ett område för att se när avverkningen utfördes.
- Kartan är baserad på svenska Skogsstyrelsens analyser av satellitdata. Till skillnad från Global Forest Watch är algoritmerna anpassade för svenskt skogsbruk och resultaten justeras för hand vid behov.
Datajournalist: Martin Hedström
Fakta om svenskt skogsbruk
- Nästan 70 % av Sveriges yta är skogsmark. Av Sveriges landareal på 40,7 miljoner hektar är 22,1 miljoner hektar produktiv skogsmark. Om man räknar med skyddade områden blir ytan 23,5 miljoner hektar.
- Åren 2001 till 2020 slutavverkades 18% av Sveriges produktiva skogsmark, utanför formellt skyddade områden.
- Den slutavverkade arealen har ökat med 8,8% om man jämför perioden 2001-2010 med 2011-2020.
- För att uppfylla skogsvårdslagens krav på återväxt ska man ha sått, planterat eller utfört åtgärder för naturlig föryngring senast tredje året efter avverkning.
- 88 miljoner skogskubikmeter förväntas avverkas under 2024.
Källa: Skogsstyrelsen, SLU