Giellagáldu räddas kvar minst ett år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson och Mika Saijets direktör på Giellagáldu. Foto: SVT

Giellagáldu räddas – då drabbas andra kultursatsningar

Publicerad

Giellagáldu räddas kvar nästa år – men det på bekostnad av andra kultursatsningar på Sametinget.

– Det kommer att innebära att annat blir lidande, tyvärr, säger styrelseordförande Håkan Jonsson (JoF).

Ända sedan regeringens budgetbesked har framtiden varit osäker för den samnordiska språksatsningen Giellagáldu.

Regeringen ger inga pengar till satsningen för nästa år. Men under Sametingets plenum i Gällivare kom styrelseordförande Håkan Jonsson med beskedet att Sametinget kommer kunna rädda kvar Giellagáldu i alla fall ett år framåt.

– Jag är glad för att Sametinget prioriterar samiska språk och ser värdet av det vi arbetar med, säger Mika Saijets på Giellagáldu.

”Måste arbeta hårt nästa år”

Långsiktigt är däremot situationen inte löst. Finansieringen ser ut att vara på plats för nästa år men det är oklart hur det blir under åren som kommer, konstaterar Saijets.

– Även om vi har arbetat för att vara en permanent organisationen, så vet vi inte om vi har en fast finansiering på plats och för det måste vi arbeta hårt nästa år, säger han.

Tio procent av hela kulturbudgeten

Pengarna till Giellagáldu kommer att tas från kulturnämndens budget. Enligt styrelseordförande Håkan Jonsson är det ett beslut som kommer fattas i nämnden och inte tas upp på plenum.

Satsningen kommer däremot att drabba andra kultursatsningar. Enligt Jonsson kommer det att innebära ungefär 2 miljoner kronor som annars hade gått till annat. Det motsvarar ungefär 10 procent av hela kulturbudgeten.

– Kulturnämndens budget är ju redan väldigt pressad, så det kommer att innebära att det blir annat som blir lidande, tyvärr, säger Håkan Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.