Tävlande får sin medalj på Same SM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glädje under prisutdelningen på Same SM. Foto: Anna Sunna

Glada miner när Same SM avgjordes i Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgjordes Same SM i Tärnaby. Samer i alla åldrar samlades för att tävla i grenar som lassokastning, renskötarsprint och terränglöpning.

– Det är en viktig mötesplats för samer och det skänker trygghet och glädje när man känner att alla får vara med, säger Johanna Njaita, projektledare för Same SM.

Under helgen tävlade personer i alla åldrar i grenar som terränglöpning, lassokastning och renskötarsprint. Helgen avslutades med parsprint, en stafett som går ut på att man springer och kastar lasso mot ett mål för att slippa straffrundor.

– Det bästa är att se glädjen hos de yngsta när de ska springa. Det är därför vi gör det, för att främja fysisk aktivitet, säger Johanna Njaita, projektledare för Same SM.

Viktig mötesplats

Tävlingarna drar samer från hela Sápmi och är en viktig mötesplats för samer, enligt Njaita.

– Det är en trygghet att få tala sitt egna språk med andra här, det är viktigt att vi har möjligheter att samlas.

Helgen bygger på filosofin kring att alla får vara med. Detta för att arrangemanget vill bidra till att främja fysisk aktivitet och rörelseglädje.

– Det är så viktigt att främja rörelse, och att visa att alla kan vara med och tävla, oavsett om man är noll år eller om man är lite äldre, säger Njaita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.