Håkan Jonsson, sametingets styrelseordförande. Foto: Thomas Sarri/Sameradion

Håkan Jonsson: Nästa mandatperiod blir den sista

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Jonsson har bestämt sig.

Han vill köra vidare ytterligare en mandatperiod – men sen är han färdig med Sametinget.

– Det har vuxit fram, säger han till Sameradion.

Håkan Jonsson har suttit som ledamot för Jakt- och fiskesamerna i Sametinget sedan det inrättades 1993. Han gör nu dessutom sin andra period som styrelseordförande i Sametinget

Nu har han bestämt sig för att fortsätta på en nionde mandatperiod.

– Har jag väljarnas och partiets förtroende, då kommer jag att ställa upp en mandatperiod till. Det händer så otroligt mycket i sametingspolitiken, inte minst när det gäller rättighetsfrågor och markfrågor, säger han till Sameradion.

”Det har vuxit fram”

Jonsson har diskuterat mycket med familjen om han skulle fortsätta ytterligare en mandatperiod eller inte.

– Det har vuxit fram, det här kommunicerar jag naturligtvis mycket med familjen. De stöttar mig i den här processen och tycker att om jag orkar så ska jag fortsätta och det gör jag.

På frågan om det inte finns någon annan i partiet som kan ta över stafettpinnen säger han följande:

– Det tror jag säkert, men det är inget vi diskuterar i dag. Det är en viktig roll för mig att se till att det finns efterträdare till mig, för om jag skulle få en mandatperiod till så blir det den absolut sista, säger Håkan Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.