Marianne Gråik, Samelandspartiet, en sedelbunt och Marita Stinnerbom, Guovssonásti

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Gråik, Samelandspartiet, och Marita Stinnerbom, Guovssonásti, pekar ut styrelsens arvoden som ett område där Sametinget kan spara pengar. Foto: SVT

Oppositionen i Sametinget vill sänka styrelsens arvoden – Håkan Jonsson kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Medan Sametingets kansli organiserat om för att spara pengar, har Sametingets politiska del inte aviserat några besparingar alls.

Galet anser oppositionen, som vill skära ned på styrelsens arvoden.

– Det är som att säga att man ska sänka lönerna för de anställda, kontrar styrelseordföranden Håkan Jonsson.

SVT Sápmi rapporterade nyligen om en stor nedskärning på Sametingets kansli. Facken befarar ökad stress och att man inte kommer att klara sitt uppdrag.

Kansliet och den politiska verksamheten i Sametinget delar på samma statsanslag, där politiken står för nära en tredjedel.

Men medan avdelningar på kansliet slagits samman och tjänster dragits in, har den politiska verksamheten sluppit besparingar.

Sänka styrelsearvoden

Ledarna för oppositionspartierna Samelandspartiet och Guovssonásti kritiserar obalansen och pekar ut styrelsens arvoden som något att spara pengar på.

– Det vore klädsamt, sett till det arbete styrelsen gör, om de stagnerat sina egna arvoden, säger Marianne Gråik, partiledare för Samelandspartiet.

Gouvssonásti har tidigare föreslagit en översyn av politikerersättningarna inför varje mandatperiod, och översynen skulle kunna leda till sänkta styrelsearvoden, säger partiledaren Marita Stinnerbom.

Styrelseordföranden Håkan Jonsson ser oppositionens förslag som ett politiskt utspel och menar att Sametingets politikerarvoden inte är särskilt höga överlag. Foto: SVT

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson; Jakt & fiskesamerna, slår ifrån sig kravet.

– Det är som att säga att man ska sänka lönerna för de anställda. De som ingår i styrelsen ska ju också ha mat på bordet och betala hyran.

”Ett politiskt utspel”

Jonsson ser oppositionens förslag som ett politiskt utspel och menar att Sametingets politikerarvoden inte är särskilt höga överlag. Han sparar hellre på andra områden, och har det här året ställt in alla internationella möten.

På Sametingets kansli slogs nyligen avdelningarna för språk och kultur ihop. Tidigare har rennäringsavdelningen och näringsavdelningen förvandlats till avdelningen för samiska näringar.

Håkan Jonsson vill nu slå samman Sametingets rennäringsnämnd med näringsnämnden, men både Samelandspartiet och Guovssonásti slår bakut.

– Det förslaget gillar vi inte, säger tidigare ordföranden i rennäringsnämnden Marita Stinnerbom fast.

Jonsson går vidare

Marianne Gråik konstaterar att rennäringsnämnden och näringsnämnden har olika uppgifter och därför inte kan slås samman.

– Rennäringsnämnden har myndighetsutövning men det har inte näringsnämnden.

Håkan Jonsson är dock fast beslut att gå vidare med frågan.

– Nu när det visat sig att vi inte har ekonomiska resurser, kommer åtminstone den styrelse jag leder att kräva att nämnderna slås ihop, säger han.

Arvoden till Sametingets styrelse 2024

• Styrelseordföranden 1 inkomstbasbelopp/månad = 76 200 kronor
• Vice styrelseordföranden 0,6 inkomstbasbelopp/månad = 45 720 kronor
• Oppositionsråd 0,4 inkomstbasbelopp/månad = 30 480
• Politisk sakkunnig 0,4 inkomstbasbelopp/månad = 30 480 kronor
• Ordförande i någon av nämnderna 1,5 inkomstbasbelopp/år = 114 300 kronor

Källa: Sametinget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.