Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Henrik Blind om valframgångarna och sina egna chanser att bli inkryssad i Europaparlamentet. Foto: SVT

Här fick Miljöpartiet 25 procent av rösterna: ”Har dansat på morgonen”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet blev tredje största parti i EU-valet.

Allra bäst gick det för partiet i Jokkmokk där de fick 25,7 procent av rösterna.

– Jag har dansat på morgonen, säger kommunalrådet Henrik Blind (MP) som nu hoppas bli inkryssad i Europaparlamentet.

Miljöpartiet var en av de stora vinnarna när rösterna i EU-valet hade räknats. Partiet gick om SD och blev tredje störst med 13,8 procent, enligt den preliminära rösträkningen.

Allra bäst gick det för partiet i Jokkmokk där 25,7 procent röstade på partiet, en ökning med 8,1 procent mot senaste EU-valet.

EU-val 2024

Jokkmokks kommunalråd Henrik Blind var mer än nöjd med resultatet.

– Jag vaknade med så mycket glädje och jag har dansat på morgonen. Det är en helt otrolig känsla att MP har fått 25 procent av rösterna i Jokkmokk, det är en sådan där dream come true, säger han till SVT Sápmi.

Europaparlamentet består av totalt 720 ledamöter och Sverige har 21 platser. Miljöpartiet kommer precis som tidigare att fortsätta ha tre mandat.

– Det är kul att se att väljarna med klarhet har sagt sitt om vilken politik de vill se de kommande fem åren.

”Klimatfrågan är viktig”

Att MP blev tredje största parti i Sverige tror han beror på framförallt klimatfrågan.

– Jag tror att det har med frågorna att göra, att vi lever i en tid där klimatfrågan är viktig, att vi ser hur det påverkar människan, rennäringen och andra näringar.

Alice Bah Kuhnke var Miljöpartiets förstanamn på EU-listan, medan Pär Holmgren var andranamn och Isabella Lövin tredjenamn.

Henrik Blind var sjättenamn men han har inte gett upp att komma in i EU-parlamentet där slutresultatet förväntas komma senare i veckan.

– Jag kommer att följa personkryssen nu och se hur det går. Blir jag vald så kommer jag att ta mig på mig den uppgiften, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet