Här invigs Sápmi-paviljongen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i Venedigbiennalens historia tar ett urfolk över en hel paviljong. I dag vid lunchtid invigde norska drottningen Sonja den samiska paviljongen.

– Jag är så imponerad. Det handlar om frågor som är viktiga för urfolk över hela världen, och som också rör oss alla, säger drottning Sonja i sitt tal. Hon passade dessutom på att uttrycka sitt stöd till Ukraina.

Invigningen av Sápmi-paviljongen drog besökare från hela världen. Sametingsledarna från Sverige, Norge och Finland var på plats och många fler runt om från Sápmi. En av besökarna, glaskonstnären Monica L Edmondson ser det som viktigt att den samiska konsten får visas upp på det här viset.

– Det är fantastiskt. Vi har de här tre front konstnärerna men sen är vi otroligt många, det bara strömmar in folk hela tiden, säger hon.

Gemensam jojk

Invigningen avslutades, efter norska drottning Sonjas tal, med att alla gemensamt framförde ”Sámiid eatnan duoddariid” av Nils-Aslak Valkeapää – Áillohaš som är den jojk som blivit föreslagen till den samiska nationaljojken.

Ovan får du se glimtar från invigningen och när den samiska paviljongen jojkade tillsammans.

Påverka politiken

Reportrar och andra köade till de tre konstnärerna direkt efter invigningen. SVT Sápmi pratade med Anders Sunna, en av de tre huvudkonstnärerna.

– Det känns bra, jag tror det ger ringar på vattnet. Jag tror det kommer hända grejer både med konsten och politiskt. Som same är ju allt politiskt. Jag tror det kan påverka politikerna, säger han.

KONSTBIENNALEN I VENEDIG

Konstbiennalen i Venedig är världens äldsta konstbiennal och räknas av många som årets viktigaste konsthändelsen. Närmare 300 konstnärer från 58 länder medverkar i utställningarna.

Biennalen som vanligtvis äger rum vart annat år skulle enligt planen ha anordnats 2021, men har på grund av coronapandemin skjutits upp ett år. Den 59:e internationella konstbiennalen i Venedig hålls därför under april till november 2022.

Invigningen av biennalen och huvudutställningen sker på lördag. Samiska konstnärer syns i den samiska paviljongen. Men utöver det så är Britta-Marakatt Labba med i huvudutställningen och den även den avlidne samiske konstnären Aage Gaup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.