Programledaren Marit Kuhmunen Blom visar sin skattkista som ska fyllas med samiska berättelser i samiska lucköppning av årets julkalender.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Programledaren Marit Kuhmunen Blom om mytologin hon berättar om i den samiska lucköppningen av julkalendern ”Snödrömmar”. Foto: SVT

Heliga fjäll och bortrövade barn – här är mytologin bakom julkalendern

Publicerad

SVT:s julkalender ”Snödrömmar” är inte enbart en ny berättelse. Den har inspirerats av den samiska mytologin – som i Sápmi återberättats i flera generation.

I den samiska lucköppningen går Marit Kuhmunen Blom på djupet med det som en del tror på än i dag.

I julkalendern träffar barnen Ristin och Aila en pojke från Saajvoe-folket. Ett folk som bor i Saajvoe – där vattnet är klarare, renhjordarna större och fisken fetare. Men det är också en farlig plats där man kan bli fast för alltid.

Deras morbror konstaterar att han brukar offra en del av sin matsäck till Saajvoefolket. Och att han alltid har med sig en mässingring som skyddar honom från att fastna om han skulle hamna där.

En annan uppfostran

För den samiska publiken är det här ingenting nytt. Det är en del av den samiska mytologin som ofta återberättas inom familjer ännu i dag.

De här berättelserna, som har inspirerat delar av julkalendern, lyfter Marit Kuhmunen Blom nu fram i den samiska lucköppningen på SVT Play. Det är berättelser som kan vara pedagogiska och varna barnen för faror.

– Den kan vara lite mer för samerna, att de får lite mer än bara julkalendern. Men det kan också vara roligt för svenska föräldrar att se att samer uppfostrar barn lite annorlunda, säger Marit Kuhmunen Blom.

Stállu tar dig – om du inte städar

Inom den samiska mytologin finns till exempel Stállu. En stor och lömsk figur som kan låtsas vara snäll men som vill röva bort barn. För att skydda sig mot Stállu ska man städa – särskilt inför julen.

Samtidigt beskrivs fjällen ofta som heliga. Den som stör fjällen kan råka illa ut.

– Stör inte, städa efter dig och lämna inga spår i naturen. Det är det viktigaste i den här berättelsen, säger Marit Kuhmunen Blom.

Detaljerna i berättelserna kan variera mellan olika områden och olika släkter. Men till stor del är det samma väsen och varningar som återkommer inom den samiska mytologin i hela Sápmi.

Mytologin bakom julkalendern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.