till väsnter översiktsbild på plenum i Arvidsjaur; till höger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett extraplenum blir meningslöst om oppositionen tänker bordlägga frågan. Se styrelseordföranden Håkan Jonsson utveckla frågan i klippet! Foto: Linn Vikström

Hot om bordläggning bakom Sametingets inställda plenum

Uppdaterad
Publicerad

Det var oppositionens hot om bordläggning, som gjorde att Sametingets extra plenum ställdes in. Det säger styrelseordföranden Håkan Jonsson till SVT Sápmi. 

– Vi fick de signalerna och då skulle det bara bli en onödig extrakostnad.

Planen var att Sametinget skulle ha ett extra digitalt plenum den 30 augusti, dagen innan svarstiden löper ut för samebyarnas inre organisering.  

Frågan återemitterades vid plenum i Arvidsjaur i våras, sedan styrelsens förslag till yttrande förkastats.  

Hoppades hinna svara

Regeringen har begärt in remissinstansernas svar till den 31 augusti, och tanken med extraplenum var att Sametinget trots allt skulle hinna svara i tid.

Men kontakterna som styrelsen hade med oppositionspartierna den 9 augusti, pekade på att det ändå inte skulle bli något yttrande. 

– Man avviserade att man skulle bordlägga frågan. Då fanns det ingen anledning att ha ett extra plenum, säger Håkan Jonsson, som representerar Jakt- & Fiskesamerna.  

Inom oppositionen är man nöjd med att extraplenumet ställts in.

”Bra med mera tid”

– Det är bra. Vi behöver få tid att diskutera en så viktig fråga, säger Marita Stinnerbom, en av ledarna för partiet Guovssonásti.

Oppositionspolitikern Marita Stinnerbom, Guovssonásti, tycker det är bra att Sametinget får mer tid att diskutera frågan om samebyarnas organisering. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Hon efterlyser en riskanalys av styrelsens förslag, som hon menar skiljer sig mycket från det förslag som myndigheten Sametinget tagit fram – men som styrelsen förkastade och i stället la fram sitt eget förslag.

Marita Stinnerbom ser heller ingen fara med att yttrandet om samebyarna kommer att lämnas först i november, samtidigt som Renmarkskommittén fortsätter sitt arbete. 

– Jag ser ingen risk med det. Renmarkskommittén har ju mycket att jobba med under en längre period. Även om Sametingets yttrande kommer in i november, så är det en så viktig fråga att man kommer att ta med våra åsikter. 

Jonsson sakkunnig

Styrelseordföranden Håkan Jonsson beklagar att yttrandet inte kan avges i tid. 

– Samtidigt är jag ju själv sakkunnig i Renmarkskommittén, och jag kommer där att informera om läget och presentera styrelsens förslag, säger Jonsson. 

Efter beslutet om återremissen i början av juni begärde Sametinget förlängd svarstid hos regeringen. På landsbygds- och infrastrukturdepartementet meddelade man på tisdagen att ärendet fortfarande ”är under beredning”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.