• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kirunaflytten under lupp i avhandling

Uppdaterad
Publicerad

I en ny avhandling lyfts hur samebyarna i Kirunaområdet påverkas av samhällsomvandlingen. Gamla sätt att se på rennäringen har enligt forskaren legat kvar och påverkat dagens strukturer.

Elisa Maria Lopez disputerade i december med sin avhandling Transforming Kiruna – producing space society and legacies of inequality in the swedish ore fields, på Uppsala universitet.

I femton månader under åren 2012-2015 arbetade hon med avhandlingen i kulturell antropologi i Kiruna.

– Samhällsomvandlingen i Kiruna är bara en i raden av flyttar där de senaste 150 åren, och kanske ännu längre bakåt. Förändringarna påverkar folk olika. Och kanske allra allvarligast samerna i området.

I avhandlingen fokuserar hon på samebyarna i området, hur de påverkas av samhällsomvandlingen, hur de anpassat sig, men även hur rennäringen satt sin prägel på Kiruna.

– Gruvnäringen är inte det enda som format Kiruna. Rennäringen har en stor del i hur vi ser på fjällen runt omkring stan, namnen på dem, men också hur staden är uppbyggd.

Hon menar att man i Kiruna har en vana och vilja att hitta lösningar när det handlar om utmaningar i form av flytt och förändringar.

– Ett exempel jag hört om nu på senare tid är projektet Min ođđa Giron, som samebyarna Laevas och Gabna håller i. Det och andra projekt kan komma att spela en viktig roll i att tydliggöra viljan av hur det nya Kiruna ska fungera i framtiden, säger Elisa Maria Lopez, forskare i Kulturell antropologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.