Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet hejar på att driva igenom guldbrytning i Fäboliden i Västerbotten trots att mycket av miljöhänsynen talar emot. Foto: SVT

Kommunalrådet hoppas på guld trots stor miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Kommunledningen i Lycksele stöttar fullt ut att driva igenom en guldgruveetablering i Fäboliden. Och de kallar det grön omställning – trots att Dragon Mining har svårt att få tillstånd för den hantering som i delar hotar miljön.

– Vi behöver jobben hit. Mineralbrytning är ett riksintresse. Det kanske inte är den viktigaste komponenten med guld men vi måste bidra, säger kommunalrådet Roland Sjöström (KD).

Guldfyndigheterna i Fäboliden väcker hopp i såväl Lycksele som Storuman och Vilhelmina som hoppas arbetstillfällen. Man sätter hopp till inkomst i form av skatteintäkter och eventuell inflyttning och kommunpolitikerna agerar i riktning som stödjer det australiensiska företagets exploatering.

– Vi vill förstås få det prövat i högre instans. Det är viktigt förstås med miljön men följer företaget lagarna så ser vi bara positivt på gruvbrytning, säger kommunalrådet Roland Sjöström (KD).

Gruvnnäringen skulle betyda mycket för inte bara den egna kommunen.

– Det vore väl bra om de som idag pendlar till Kiruna från till exempel Vilhelmina istället jobbade här eller rent av flyttade till Lycksele säger han.

När så ärendet i en förnyad tappning hamnat hos miljö- och överdomstolen gör politikern tummen upp. Han förlitar sig helt på att företaget ska sköta det som rör miljön lokalt för såväl friluftsliv som rennäring.

Förlitar sig på lagstiftningen

– Det är så pass hårt reglerat idag. Har nu företaget sett att de har lönsamhet om de minskar ner mängden malm som ska fraktas så har väl de gjort det se måste, menar han och tycker inte att han personligen behöver sätta sig in i sån mycket om hur miljöpåverkan i mark och vatten blir vid en utökad brytning.

Hur mycket lyssnar du på de lokala företagen till exempel renskötarna i området?

– Vi lyssnar på alla företagare. I det här fallet finns jätteolika synpunkter. Det här området är ju riksintresse både för rennäring och mineralbrytning. Jag tror på samexistens, säger han, men ser samtidigt att rennäringen är trängd då andra parallella exploateringar spelar roll.

I Svartliden har stora mängder damm drabbat vattendragen och det finns en stor oro bland annat från naturskyddsföreningen att det ska bli större miljöpåverkan även i Fäboliden.

– Tid har gått och utvecklingen går framåt. Det får vi väl tro att företaget följer de lagar som strikt reglerar. Ingen vill väl ha en gruva som är miljöbov, avslutar han.

Hör kommunalråd i Lycksele, Roland Sjöström (KD), i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.