Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Naturskyddsföreningen: ”Inget guld behövs för grön omställning”

Uppdaterad
Publicerad

Naturskyddsföreningen har i flera år tittat på den provverksamhet som skett inom gruvbrytningen i området. Med erfarenheter i Västerbotten där miljön inte varit det primära i exploateringar har det funnits anledning till oro menar det det lokala ombudet.

Reaktionerna har därför inte låtit vänta på sig när kommunalråd i Västerbottens inland med Lyckseles Roland Sjöström (KD) i spetsen gick in och stöttade att gruv-nejet överklagades.

– Jag tar mig för pannan, detta är inget som behövs för en grön omställning, säger Ann-Louise Hansson som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Lycksele

Naturskyddsföreningen är kritisk till gruvan och menar att närliggande vattendrag som Öreälven hotas. Dessutom vill de slå hål på den koppling till grön omställning som det talas om.

– Det är ingen grön omställning och 80 procent av det guld som framställs blir ju till smycken, är det det vi behöver, säger Ann-Louise Hansson retoriskt.

Hon uttrycker vidare att det är nonchalans och okunskap från kommunalrådet.

– Det har redan visat sig inte vara klokt att tillåta gruvbrytning. Det är nonchalant att inte se till alla de som arbetat med detta, länsstyrelse, kammarkollegie, samebyn med flera, det är en tjock bibba, säger hon.

Nu ligger ärendet på mark- och miljööverdomstolens bord.

– Branschen själv säger att man vill vara miljövänlig och försöker använda guldskrot och det tycker jag industrin också kan göra.

Hör Ann-Louise Hansson, naturskyddsföreningen i Lycksele i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.