Britta Marakatt Labba på utställningsgolvet i Kiruna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Britta Marakatt-Labba om utställningen i Kiruna. Foto: Stefan Karlsson

Marakatt-Labba ställer ut på hemmaplan: ”Betyder mycket för mig”

Publicerad

Med konstverk som Garjját, Girdi noaiddit och Historjá är Britta Marakatt-Labba aktuell med en utställning i Kiruna.

– Det betyder mycket för mig att få ställa ut här i min hemkommun, säger Britta Marakatt-Labba.

Utställningen ”I stjärnornas fotspår—Britta Marakatt-Labbas broderade världar” finns nu på Kin museum i Kiruna. Det är också hennes första stora utställning på hemmaplan.

– Det är viktigt för mig att också bli väl mottagen av mitt eget folk, säger Britta Marakatt-Labba.

Britta Marakatt-Labba har rest världen över med sin konst. Nu är över 70 verk skapade över fem årtionden samlade för allmänheten att se. Med konsten vill hon visa samisk historia genom tiden och även belysa samisk kultur och det som sker just nu, kampen om markerna och det förändrade klimatet.

– Jag tycker att det är viktigt att utställningen visas just här, eftersom det finns så mycket motstånd mot samer här. Mitt jobb som konstnär är att försöka förhindra motståndet genom mina bilder, säger hon.

Hoppas att politiker ser den

Konstverket Historjá, ett 24 meter långt broderi, finns uppställt i stadshusets entré. Den visar samisk historia, mytologi och nutid. Den fick stor uppmärksamhet på utställningen Documenta 14 i tyska Kassel 2017 och Britta är nöjd att den kom med till Kiruna.

– Så bra att den är här. När den var på utställning i Oslo så hörde jag av norska politiker att de först nu förstår samisk kultur efter att ha sett verket. De 24 metrarna tar ju med mycket av samisk kulturhistoria, säger hon.

Att den står i Kiruna stadshus entré ger henne förhoppningen om att kommunpolitikerna som jobbar i byggnaden kommer att stanna till och betrakta den.

– Jag vill även uppmana personer som jobbar inom gruvindustrin att se utställningen så att det får en uppfattning om vår värld. Att det inte bara är gruvor, jakt, fiske och sådana saker som existerar, säger Britta Marakatt-Labba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.