Maze-gruppen när det begav sig på 1970-talet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maze-gruppen när det begav sig på 1970-talet. I klippet berättar regissören Gunilla Bresky mer om arbetet med filmen. Foto: Pressbild

Nu har filmen om Maze-gruppen premiär: ”Min uppgift att berätta”

Publicerad

Under fredagen har dokumentärfilmen ”Vi är fortfarande här/Mii leat ain dás” premiär i Sverige.

Den handlar om den samiska konstnärsgruppen Maze.

– Jag tyckte det var självklart att jag skulle göra den här filmen, säger regissören Gunilla Bresky.

På fredagskvällen har filmen ”Vi är fortfarande här/Mii leat ain dás”, svensk biopremiär.

Det är en dokumentär om den samiska konstnärsgruppen Maze där bland annat Aage Gaup, Britta Marakatt-Labba, Berit Marit Hætta, Hans Ragnar Mathisen och Synnøve Persen ingick.

Gunilla Bresky som har gjort många filmer om samisk kultur är regissör.

– När jag hörde talas om gruppen tyckte jag att det var självklart att jag skulle göra den här filmen. Det här utspelade sig i huvudsak på 70-talet och konstnärerna är i dag över 70 år, så det var dags att göra den, säger hon.

”Utsatts för smärtsamma övergrepp”

Filmen handlar om de sju samiska konstnärerna som kom till ett tomt hus i Maze på 70-talet där syftet var att skapa tillsammans. Men när utbyggnaden av Alta-älven hotade att dränka byn blev de en del av motståndet.

– Det största intrycket är ju de här konstnärerna och deras berättelser och den styrka som de har burit på och använt i sitt skapande.

– De alla har ju utsatts för smärtsamma övergrepp utav samhället när de var barn, och deras revansch och deras sätt att skriva om historien, det tycker jag är storartat och det var min uppgift att berätta.

”Blivit en annan människa”

Filmen kommer att visas på cirka 25 platser över hela landet från Kiruna i norr till Höganäs i söder.

Gunilla Bresky är glad över att ha fått göra dokumentären och jobba med samisk film.

– Att få del av den samiska filosofin, att ta del av de samiska erfarenheterna och den samiska kulturen. Det har påverkat mig väldigt, väldigt mycket. Jag har blivit en annan människa på grund utav det, jag har fått nya tankar över livet och tillvaron

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.