Det pågår just nu ett gemensamt forskningsprojekt mellan SMHI, Stockholms Universitet, Luleå tekniska universitet och flera samebyar som ska undersöka rennäringens påverkan av klimatförändringarna.
SMHI lyfter bland annat problematiken med att vinterbetet drabbas negativt av mildväder, att ökad nederbörd också försämra betesmöjligheterna och att ökande värmeböljor på sommaren stressa renarna.
”Har utvecklingen i sin hand”
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, ser behovet av klimatkonsekvensanalys för renskötseln, som ett resultat av den gröna omställningens dilemma.
– Klimatscenariot ger ju en väldigt mörk bild av framtiden. Klimatförändringen är väldigt stor och snabb – men där människan har utvecklingen lite i sin hand och kan styra och finns väldigt många olika scenarier, säger han och fortsätter:
– Då har vi ju dilemmat med den gröna omställningen: som kan påverka rennäringen negativt och samtidigt parallellt på ett annat sätt. Det är en svår avvägning och balans – men viktigt att hitta. Om vi inte kommer åt utsläppen och vi har en skenande klimatförändring som går snabbt, så kommer det mycket svåra konsekvenser och besvär i framtiden.
Ska pågå i fyra år till
Dock är klimatförändringen långt ifrån den enda faktorn som påverkar renskötseln.
Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet, fokuserar i projektet mer på markexploateringarna inom Sápmi.
– Kumulativa effekter av mineralutvinning, energiproduktion och skogsbruk har fragmenterat och minskat tillgången på betesmarker under lång tid. Genom klimatomställningens behov av fossilfri energi kommer påverkan fortsätta att öka, säger hon.
Projektet har pågått i ett år och ska pågå i ytterligare fyra år framåt där man i höst kommer att presentera nya resultat.
– Det är viktigt att kunskaper samlas in för att få en bättre förståelse för hur rennäringen ska möta och anpassa sig, säger Kjellström.