Ellinor Guttorm Utsi. Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

Renskötare kritiska till regeringens nya planer: ”Det är ett hån”

Uppdaterad
Publicerad

Norges regering vill minska beståndet av järv och lo för att bygga ut nät och elkraftverken i renbetesområdena.

Det får nu skarp kritik från bland annat renägare.

– Jag tycker att det är ett hån, säger Ellinor Guttorm Utsi till NRK Sápmi.

Den norska regeringen vill minska järv och lobeståndet i mellersta och norra Norge för att etablera nät- och elkraftverk i renbetesområdena.

Det presenterade man i ett åtgärdspaket tidigare i veckan med målet att minska konflikterna mellan rennäringen och kraftverksetableringen.

– Det här är ett sätt att skapa mer trygghet för den viktiga näringen i norr. Vi hoppas att näringen ska utvecklas och nu kommer vi med ett antal åtgärder som ska mildra konflikterna och underlätta tryggheten för rennäringen, säger olje- och energiminister Terje Aasland till NRK Sápmi.

”Det är ett hån”

Men renskötaren Ellinor Guttorm Utsi är starkt kritisk.

– Jag tycker att det är ett hån. Detta borde ha lösts för länge sedan på andra sätt. Regeringen verkar tro att problemet många gånger inom näringen är rovdjuren. Att vi kommer att välja att skjuta sex järvar i vårt område i utbyte mot att de får bygga tio vindkraftverk, säger hon och fortsätter:

– Jag ställer en stor fråga kring vad som är grunden till den här bedömningen.

Åtgärdspaketet får även kritik från den förre klimat- och miljöministern Ola Elvestuen (V).

– Det här är ett uselt förslag, som än en gång visar att vi har den mest rovdjursfientliga regeringen någonsin, säger han.

Ska ut på remiss

Åtgärdspaketet kommer nu att gå ut till remiss där både Sametinget och Norges renbetesförbund (NRL) får säga sitt.

– Vi har jobbat för det här under lång tid. Det ger en grund för att fortsätta dialogen med regeringen. Men jag tycker att regeringen behöver vara tydligare med det här med bättre skydd av renskötselområden, säger NRL:s ordförande Inge Even Danielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.