Anja Fjellgren Walkeapää från Mittådalen, renskötare och jägmästare, är invald som ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anja Fjellgren Walkeapää från Mittådalen, renskötare och jägmästare, är invald som ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Foto: SVT

Renskötare invald i kunglig akademi

Uppdaterad
Publicerad

Anja Fjellgren Walkeapää från Mittådalen, renskötare och jägmästare, är invald som ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

Vad tänkte du när du fick frågan?

– Jag sa spontant ja. Det här är ju verkligen ett forum där jag själv tror att jag kan påverka till det bättre. Om vi tittar lite på omvärlden så är ju skogsfrågan väldigt het, inte bara i Sverige utan också internationellt, speciellt kopplat till urfolk. Om vi tittar på Sverige så ligger ju Sverige fruktansvärt dåligt till med tanke på den svenska skogspolitiken, vilken hänsyn man tar till renskötseln och då utgår jag från skogsvårdslagen och om man tittar på FSC så lever man inte heller upp till den miljöcertifieringen som är internationell. Så jag tror att det här kan bli ett väldigt bra forum för mig att påverka i rätt riktning, säger Anja Fjellgren Walkeapää.

Oberoende nätverksorganisation

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA, är en oberoende nätverksorganisation som arbetar med frågor om jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser. Arbetet finansieras genom avkastning från egna fonder och ett mindre statsbidrag som utbetalas som ersättning för arbete som genomförts. Akademien instiftades 1811 och sattes i bruk två år senare av kronprins Carl Johan som senare blev kung Karl XIV Johan.

KSLA:s uppgift är ”att med stöd av vetenskap och praktisk erfarenhet till samhällets gagn främja jordbruk och skogsbruk samt därtill knuten verksamhet”.

Sprida kunskap från akademien

Verksamheten går ut på att via seminarier, workshops och möten sprida kunskap från akademien. I akademien ingår flera hundra ledamöter uppdelade på tre avdelningar den allmänna, där Anja Fjellgren Walkeapää ingår och jordbruksavdelningen och skogsavdelningen. I den allmänna avdelningen finns sedan tidigare också Per Gustav Idivuoma från Lannavara, tidigare ordförande i SSR. Han blev invald 2004.

Vilken möjlighet ser du att kunna påverka arbetet?

– Det som är så trevligt med den här akademien KSLA är att den är så himla bred, så jag tror med tanke på det här breda perspektivet och alla möjliga människor i den, att man kan få ett väldigt bra tryck i frågorna och stöttning från andra håll. Så jag, inbiten optimist som jag är, hoppas att det kommer något positivt ur det här. Vad vet jag inte riktigt ännu men det ska bli intressant att följa, mycket för egen del, säger Anja Fjellgren Walkeapää.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.