Anja Fjellgren Walkepää kommer kunna påverka i akademin, tror Per-Gustav Idivuoma som varit ledamot i nitton år. Foto: Tobias Poggats Sameradion/SVT

Välkomnar den nya ledamoten: ”Man är kvar tills man hamnar i jorden”

Uppdaterad
Publicerad

Per Gustav Idivuoma har suttit i 19 år som ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Han hälsar Anja Fjellgren Walkeapää välkommen, och tror att hon blir ett bra tillskott till akademien.

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin instiftades 1811, på initiativ av dåvarande kronprinsen Carl Johan, som blev kung Karl XIV Johan.

Vad har det betytt för dig att vara med som ledamot?

– Då när jag var SSRs ordförande hade vi mycket kontakt med KSLA, bland annat ordnade vi en resa hit till Sápmi för hela Miljö- och Jordbruksutskottet. Och vi hade ett helt år med fokus på rennäringen, och aktiviteter, berättar Per Gustav Idivuoma.

Efter hans tid som ordförande i Svenska Samernas Riksförbund har han inte engagerat sig lika mycket i akademin. Han tror det är lättare att engagera sig när man har en organisation i ryggen.

– Det är ideellt arbete, det är bra att ha nära till Stockholm. Inte ens resorna är betalda. De har mycket möten och finns många möjligheter att påverka, säger han.

”Bra möjligheter att påverka”

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien är en organisation som arbetar med frågor om jordbruk, trädgårdsbruk, livsmedel, skog och skogsprodukter, fiske och vattenbruk, miljö och naturresurser.

Vilka påverkansmöjligheter har man som enskild ledamot i en så stor sammanslutning?

– Det är bra möjlighet, alla potetanter eller vad man ska säga finns där, det finns alla möjliga representanter. Det som är viktigt är att du måste ha en stark röst. Och det har Anja.

Hur länge är man ledamot?

– Man är ledamot ända tills man hamnar två meter ner i jorden, berättar Per Gustav Idivuoma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.