risväxter ökar i fjällen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Risväxter såsom kråkriset ökar i fjällen på grund av det alltmer varmare klimatet. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Risväxter ökar på fjället när klimatet blir varmare

Uppdaterad
Publicerad

Olika risväxter som blåbärsris, kråkbärsris, lingonris, odon och dvärgbjörk ökar på grund av klimatförändringarna. Om det fortsätter att bli varmare så innebär det stora konsekvenser för fjällvärlden.

– Vi kommer få en total förändring av fjällvegetationen, säger Johan Olofsson, professor i växtekologi.

Olika typer av risväxter såsom blåbärsris, kråkbärsris, lingonris, odon och dvärgbjörk gynnas av det allt varmare klimatet.

Nationella inventeringen av landskapen i Sverige som bland annat följt Sveriges fjällvegetation i över 20 års tid, visar att det blir allt mer buskigare i fjällen.

– Vi ser ju att risväxter generellt har spridit sig högre upp på fjället och blivit vanligare nu när det har blivit varmare. Sedan sker det här olika snabbt i olika områden, säger Johan Olofsson professor i växtekologi på Umeå Universitet.

Ju fuktigare desto bättre

Johan Olofsson som forskat på fjällvegetation i över 30 år, berättar att de sett att vegetationen förändrats överallt, men att det skiljer sig mellan olika vegetationstyper.

– Framförallt har man sett att i fuktigare områden så har vegetationen svarat snabbare på uppvärmningen än i områden med mer torra vegetationstyper.

Ingen oro för renlaven i dagsläget

Men att risväxterna skulle tränga undan den för renen livsviktiga renlaven är inget Olofsson kan se i dagsläget.

– Vi kan inte se att risväxterna spridit sig på någon annan växts bekostnad utan att vegetationen i helhet har ökat och blivit grönare, säger Olofsson.

Men däremot på lång sikt kan ökningen ge konsekvenser.

– Om klimatet fortsätter att bli varmare, så kommer vi få en total förändring av vilken vegetation vi har i fjällen.

Och på riktigt lång sikt så kan konsekvenserna bli stora.

– De vegetationsförändringar vi ser nu kan tränga undan den naturliga fjällvegetationen, som då antingen måste flytta ännu högre upp i fjällen eller bli helt utkonkurrerad och slås ut, säger Johan Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.