Två kampanjskyltar i ett offentligt område. Till vänster en skylt med texten ”TRUMP 2024 VANCE” i rött, vitt och blått, och till höger en skylt med texten ”HARRIS for PRESIDENT WALZ” med en länk till kamalharris.com. Bakgrunden visar en väg med en del av en bil synlig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser urfolken på valet i USA och hur låter kritiken mot presidentkandidaterna? I klippet svarar Pauly Denetclaw, politisk reporter på Indian Country Today, på tre frågor om hur urfolken ser på valet i USA. Foto: Scott Olson/AFP/TT

Så ser urfolken på valet i USA: ”Får stor påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg månad är det dags för val i USA.

Men hur ser urfolken i landet på valet och vem vill de ska vinna? Det verkar inte vara helt självklart.

– Det kommer definitivt bli en stor påverkan oavsett vem som vinner, säger Pauly Denetclaw, politisk reporter på Indian Country Today.

Det amerikanska valet närmar sig med stormsteg men USA är splittrat inför valet den 5 november. Det är mer eller mindre helt jämt i opinionen samtidigt som valet kantas av två mordförsök på Donald Trump.

Och inte heller bland urfolken i USA är det självklart vem av kandidaterna man förespråkar.

USA-val 2024

– Jag skulle säga att urfolksväljare ofta är demokrater och lutar åt det liberala hållet, det ser vi över hela landet. Men i vissa delstater ser det annorlunda ut för urfolksväljarna, som i Oklahoma. De är ofta mer konservativa i den delstaten. I Alaska ser vi också fler konservativa väljare som stöder Trump, säger Pauly Denetclaw till SVT Sápmi.

Flera urfolkskandidater

Hon är politisk reporter för Indian Country Today (ICT) och hon bevakar både presidentvalet men också valet till de olika delstaterna och urfolkskandidater som kandiderar till kongressen.

Inför årets val är det fyra urfolkskandidater som siktar på att bli återvalda. Bland annat Tom Cole som är den urfolksrepresentant som suttit längst tid i den amerikanska kongressen. De tre andra är Josh Brecheen, Sharice Davids och Mary Sattler Peltola.

– Det är väldigt intressant när det kommer till urfolksfrågor här i USA, många av de politiker som bryr sig extra om urfolksfrågor i kongressen är republikaner som lyfter utmaningar som urfolksnationer står inför.

Enligt Denetclaw är det i stort sett samma frågor som engagerar urfolksväljare som väljare i USA i stort. De vill ha bredbandsutbyggnad, vägar och elektricitet, konstaterar hon.

Se mer om urfolkens kritik mot båda presidentkandidaterna i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2024

Mer i ämnet