Under veckan kom rapporter om att polisen splittrat en kriminell organisation som olovligt brutit guld i Munduruku-folkets område i delstaten Pará i Brasilien.
– Förövarna har fraktat guld till Lavras i södra Pará och till andra platser i Brasilien men också till utlandet, sade Pedro Henrique Melo Careiro, från den brasilianska federala polisen, enligt Reuters.
Det här är ett i raden av den brasilianska polisens tillslag mot de olagliga guldgruvorna i Amazonas.
Gruvorna omsätter miljarder
Som SVT Sápmi har berättat tidigare har kriminella organisationer i Syd- och Latinamerika alltmer börjat tränga in på urfolkens marker. På flykt från myndigheterna har de bland annat flyttat sina verksamheter djupt in i Amazonas regnskogar. Och där har de hittat nya inkomstmöjligheter – genom att olagligt bryta guld i den orörda naturen.
De olagliga guldgruvorna i Brasilien omsätter miljardbelopp. I de fattiga områdena har de lokalt kunnat vara den dominerande inkomstkällan både för urfolk och andra lokalinvånare. Men gängens guldgruvor för också med sig stora problem.
I Washington Post vittnar representanter för urfolken om hur de tidigare lugna reservaten i dag har samma utmaningar som städerna. Droger och prostitution har på flera områden blivit vardag. Urfolk har larmat om hur unga kvinnor mördats av gängen för att de vägrat prostituera sig. Dessutom för den illegala gruvdriften med sig gifter som sprids i naturen. I flera år har rapporter visat att gifterna bland annat minskat fertiliteten hos flera urfolk.
Urfolksledaren: ”Omöjligt”
Bara i Yanomami-folkets territorium i norra Brasilien ska 538 barn ha dött som en direkt följd av gifter, sjukdomar och våld som härrör från gruvorna de senaste åren, enligt brasilianska myndigheter.
Sedan Luiz Inácio Lula da Silva tog över som president har polisen arbetat aktivt med att slå tillbaka mot gängen i Amazonas. Men representanter för urfolken är skeptiska till om det överhuvudtaget är en kamp som går att vinna.
– Gängen har tagit kontroll, splittrar territoriet och förbereder sig för den dag då regeringens satsning är över. De försökte får bort alla gruvarbetare men det var inte möjligt, säger Maurício Ye’kwana, regionledare för Yanomami-folket, enligt Washington Post.