I klippet: Sandra Andersen Eira om verkligheten i krigets Ukraina.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Sandra Andersen Eira om verkligheten i krigets Ukraina. Foto: Johannes Tolf/SVT

Samepolitikern krigar i Ukraina: ”Det är mycket död”

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Andersen Eira, som har suttit i Sametinget i Norge, är en av de tusentals utländska soldater som frivilligt ställt upp på Ukrainas sida. Hon har deltagit i striderna sedan kriget startade.

– Det var ett lätt val. Det är på hemmaplan i Europa och de nöjer sig inte med Ukraina, säger hon till SVT.

Hon är fiskare och hon har suttit i Sametinget i Norge för partiet Norske Samers Riksforbund. Men sedan kriget bröt ut i Ukraina har hon bytt ut verkligheten i Finnmark mot något helt annat.

Hon var tidig med att nappa på den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyjs vädjan om att fler skulle ansluta till kriget.

Kriget i Ukraina

”Presidenten bad oss komma”

När SVT:s utrikesreporter Gilda Hamidi-Nia träffar henne i Kiev är hon redan en erfaren soldat i den internationella brigaden. Det trots att hon aldrig tidigare varit vid en frontlinje.

– Presidenten bad oss komma och vi kom, så vi är under ukrainskt befäl. Vi följer presidentens order och strider mot Ryssland, säger hon.

Hon konstaterar att Ukraina på många sätt är ett internationellt territorium nu. Hon träffar soldater från stora delar av världen. Det trots att krigets fasor är långt ifrån lätta att bevittna.

– Vi ser alla krigsförbrytelser som pågår här. Det är massgravar, våldtäkter... civilbefolkningen som lider. Det är konsekvensen av kriget. Det är mycket död, skada och elände.

Hon fortsätter:

– Vi ska vara där vi behövs. Vi är frontlinjen i alla riktningar. Vi gör det vi kan och slår tillbaka, säger hon.

”Skicka vapen”

Ryssland har dragit tillbaka trupperna från norra Ukraina och fokuserar nu på de östra och södra delarna av landet. Det är också dit Andersen Eira ska skickas efter den korta vilan i Kiev då hon hinner träffa SVT.

Men för att soldaterna ska ha någon chans att trycka tillbaka Ryssland i öst krävs mer vapen från västvärlden, menar hon.

– Politikerna och världen måste ställa upp med vad de kan. Skicka vapen, ammunition och raketer. Det viktigaste nu är missiler för det kommer vara avgörande för kriget.

Rättelse

I en tidigare version av texten stod det att Sandra Andersen Eira är invald i Sametinget i Norge. Rätt ska vara att hon är en tidigare ledamot i Sametinget i Norge. Hon har lämnat den posten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet