Anne Lajla Utsi, vd för Internationella Samiska Filminstitutet. Foto: Adam Karls Johansson/SVT/Sameradion

Samiska Filminstitutet och Netflix utökar sitt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Samiska Filminstitutet och Netflix utökar sitt samarbete.

Man skapar nu ett producentprogram.

– Det är en enastående möjlighet för samiska filmskapare, säger Anne Lajla Utsi, vd för Internationella Samiska Filminstitutet.

I augusti 2022 meddelade Netflix att man inleder ett samarbete med Internationella Samiska Filminstitutet (ISFI).

Samarbetet var en del av Netflix fond för kreativ rättvisa som jobbar med mångfald och representation i underhållningsbranschen och för att ”stödja och stärka samiska röster i Norden”.

Samarbetet har resulterat i flera framgångsrika utbildningsprogram för samiska manusförfattare, linjeproducenter, produktionsledare och regissörsassistenter.

Nu kommer Netflix och ISFI fortsätta att samarbeta där man skapar ett producentprogram, det meddelar man i ett pressmeddelande.

”Enastående möjlighet”

– Vi är glada över att bygga vidare på vårt partnerskap med Netflix. Detta program samiska producenter en unik plattform för att utveckla sina färdigheter och lära av filmbranschens proffs. Det är en enastående möjlighet för samiska filmskapare att skaffa sig grundläggande färdigheter i filmproduktion samtidigt som de fokuserar på sitt nuvarande filmprojekt, säger Anne Lajla Utsi, vd för Internationella Samiska Filminstitutet.

Man söker nu efter producenter som för närvarande utvecklar dokumentär-, långfilms- eller kortfilmsprojekt för att gå med i det kommande programmet för att avancera inom filmbranschen.

– Vi vill satsa på nya röster inom film- och tv-branschen. Vi är glada över att utöka vårt partnerskap med International Sámi Film Institute, som ytterligare kommer att stödja utvecklingen av nya talanger i regionen, säger Jenny Stjernströmer Björk, Netflixchef för innehåll i Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.