Bokmässan i Göteborg är igång med flera samiska programpunkter på dagordningen.
Under fredagsförmiddagen var det bland annat ett panelsamtal med temat ”Skogen som källa till liv och konflikter” som handlade om hur man bör gå till väga för att ta hand om skogen nu och i framtiden.
En av de medverkande var Jannie Staffansson, landförsvarare och renskötare i Jokkmokk.
– Ofta när man lyfter att urfolk kan förvalta skog så tror majoritetssamhället att det handlar om att vi ska gå tillbaka 1 000 år i tiden och leva som majoritetssamhället inte vill, säger hon och fortsätter:
– Men det är inte det vi försöker kommunicera. Utan vi försöker säga att urfolket tillsammans med forskare och bolag kommer att kunna hitta en lösning framåt som har miljön och rennäringarna och andras behov.
”Hälsosam trend”
Hon tycker att det är viktigt att lyfta betydelsen av skogen utifrån samiskt perspektiv.
– Jag tycker att det är en hälsosam trend som man ser nu, att det pratas mer om skog för att den är så viktig. Vi ska använda skogen till allt och från samiskt håll måste vi prata om vad skogen har för betydelse för andra och att det inte bara räcker att säga att renen behöver den och att det är därför den ska stå.
– Det är livsavgörande renbete på den här delen av skogen och det är inte anledningen till att bolag låter den stå, utan att man alltid måste hitta andra anledningar och jag tycker det är synd att renen inte ha pondus nog, säger hon.