SVT Sápmis valexpert: ”Det behövs mer tydlighet från partierna”

Uppdaterad
Publicerad

Partiledarna vill eller kan inte ge riktigt tydliga besked när det gäller frågor som rör både gruvfrågan och förvaltningen av jakten och fisket. Så konkluderar SVT Sápmis valexpert valrörelsen efter att ha lyssnat på Sameradions partiledarintervjuer i de ämnena.

De flesta partiledarna vill inte föregå renmarksutredningen, som dragits igång av regeringen efter Girjasdomen. Och de flesta svävar i sina svar kring jakt- och fiskeförvaltning på renbetesmarker.

– Ett argument som lyfts upp är att man ska ha någon form av likhet inför lagen. Det är Sverigedemokraterna som säger det, att man inte kan ha de här särrättigheterna som de säger men där har man missuppfattat vad likhet inför lagen egentligen betyder. Samiska rättigheter kan inte raderas utan att det får konsekvenser. Det finns en del felaktiga uppfattningar om vad samiska rättighetsfrågor baseras på, säger Ragnhild Nilsson.

Följ SVT Sápmis valbevakning

”Man måste våga sätta ner foten”

När det gäller gruvplanerna i Gállok är det tydliga svar från de flesta partiledarna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej. Centern vill inte kommentera regeringens beslut. Övriga riksdagspartier är positiva till regeringens beslut att säga ja till fortsatta gruvplaner i Gállok.

När det gäller frågan om nya gruvor talar alla partiledare om att det kommer behövas bryta metaller i och med industrins omställning till mindre koldioxidutsläpp. Samtidigt pratar alla om en balans och samexistens.

– Om man inte har någon form av politiskt mål med samiska frågor och samiska rättighetsfrågor, så kommer det bli väldigt svårt att hitta samförståndslösningar. Man måste våga sätta ner foten i hur man ser på samiska rättigheter och också hur det ska vägas in, när man ska väga olika samhällsintressen mot varandra, säger Ragnhild Nilsson, SVT Sápmis valexpert.

Utredningens resultat utmaning för politikerna

Det kommer bli en utmaning för politikerna när renmarksutredningen publicerar sin slutrapport, tror Ragnhild Nilsson.

– Det låter ju som att det kanske inte helt finns den politiska viljan att faktiskt acceptera det som utredningen kommer fram till, så jag tror det är en svår balansgång som politiken har framför sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ SVT Sápmis valbevakning

Mer i ämnet