• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Idag gav mark- och miljödomstolens tillstånd till gruvbrytning i Njunisvárri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag gav mark- och miljödomstolens tillstånd till gruvbrytning i Njunisvárri Foto: A Hjertström/AC Stenberg P

Talma sameby: ”Det här är dåliga nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen kom domen i det så kallade Talgamålet från mark- och miljödomstolen. Domstolen ger miljötillstånd till batterinodföretaget Talga AB att påbörja brytning i Njunisvárri södra som ligger väster om Vittangi i Kiruna kommun.

Området är renbetesområde för Talma sameby och samebyn har redan från början motsatt sig gruvplanerna.

Men enligt domstolen så går det att förena gruvverksamhet med renskötsel med motiveringen att själva brytningen av grafiten ska ske under vår, sommar och höst. Inte på vintern när renarna är bete i området.

Nils Johánas Allas, ordförande i Talma, är bedrövad.

– I går var det den första vårdagen, i dag är det den andra och fint väder och så kommer det så här dåliga nyheter. De kommer ha andra verksamheter där under vintern, dit kan man inte flytta med renarna och ha dem betande där, säger han.

Vad tänker du om att överklaga till högre instans?

– Det vet jag inte ännu, det får vi se när vi har pratat ihop oss.

Bolaget ansöker om flera områden

I det här området ansöker bolaget om bearbetningskoncession för fyra områden. Men man har bara ansökt om miljötillstånd för ett av dem och det är den man fått tillstånd för i domen. I Vittangi är gruvmotståndarna besvikna.

– Det är det som Naturskyddsföreningen, vi andra och samebyarna har sagt att dom borde ha sökt på alla områden samtidigt och göra en helhetsbedömning av allt, istället för att bara söka en, säger Hanna Råman.

Kommit olika långt i processen

Enligt Per-Erik Lindvall, styrelseordförande i Talga AB, är Njunisvárri, som bolaget idag fått tillstånd för, det som är längst kommet i processen.

– Kritiken bottnar kanske litegrann i en, jag ska inte säga okunskap, men man är inte välinformerad hur det går till att driva fram ett gruvprojekt, säger Per-Erik Lindvall som är väldigt glad och nöjd med domen.

– Nu har jag ju snabbläst dessa 200 sidor, men det tycks som att vi kan vara väldigt nöjda med utfallet, säger han.

Kommer ni att klara de krav som finns när det gäller rennäring och vattenkvaliteten?

– Det är vår fullständiga ambition och vårt utredningsmaterial visar ju på att vi med den teknik vi har valt har goda förutsättningar att göra det, svarar Per-Erik Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.